szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bezár az úrkúti mangánbánya. Egy tollvonással veszítette el száz ember a munkahelyét, mert a Dunaferr a jövőben inkább az ukránoktól vásárol acélgyártáshoz szükséges alapanyagot.

A Magyar Nemzet Online szerint Noé bárkája volt eddig az úrkúti bánya, mert többen a közelmúltban bezárt urán-, szén- és bauxitbányákból szerződtek ide. Most a vájárok számára nem maradt más hátra, mint a föld alatti gépek szétszerelése, a vájatok lezárása és a függőleges aknák kőzettel való feltöltése.

Június 7-én azzal hívták fel a Veszprém megyében található bánya tulajdonosát a Dunaferrtől, hogy a jövőben az ukránoktól vásárolják a mangánt. Ez az anyag fontos kohászati alapanyag, a vas szilárdságát és szívósságát növeli, ezért tengelyek, kerekek gyártásakor használják. Másnapra összehívták az üzemvezetést, és közölték velük, hogy az egyetlen vevőjük már nem akar tőlük vásárolni mangánércet, ezért bezár a bánya.

Korábban az Orbán-kormány kísérletet tett arra, hogy megvegye a Dunaferrt az ukránoktól, de ez nem jött össze. A vasmű azonban eléggé elavult, így nem jól megy a sora, annak ellenére, hogy az autóipar már kilábalt a válságból. A modernizáláshoz tavaly év végén kormányzati segítséget kértek az ukránok, de azóta nem volt hír arról, hogy ez megtörtént volna. Az ukrán cégvezető akkor üzent is a magyar kormánynak, hogy jó lenne, ha nem szociális projektként, hanem üzletként tekintenének a Dunaferre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!