szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelez a figyelmetlen autósoknak, navigál, világít és riaszt, ha megmozdítják – ezt mind tudja a magyar fejlesztésű okoseszköz, amelyre két nap alatt összedobták a sorozatgyártáshoz szükséges tőkét Kickstarteren.

A bringások svájci bicskájaként is emlegetett találmány a japán techlapoktól az orosz blogokon át a nagy amerikai gazdasági lapokig pár nap alatt végigszaladt az interneten, így nem is csoda, hogy két nap alatt elérte a kitűzött 75 ezres céltőkét, sőt jelenleg már 128 ezer dollár fölött járnak, ami több mint 35 millió forint.

©

A Shoka Bellre keresztelt okoscsengő mágneses bilinccsel kapaszkodik a kormányra, nyolcféle hangon csenget. De a hangjelzés csak az egyik funkciója képessége: a rácsos külső alá került ledek segítségével egyszerűsített navigációs utasításokat is ad a felhasználónak a fejlesztők saját telefonos applikációjának segítségével – számol be a Kerékagy blog. Az eszköz Bluetooth-on kapcsolódik a telefonnal, és nyilakat rajzolva, valamint hangutasítással navigál.

A Shoka Bellbe fért még néhány nagy fényerejű led a világításhoz is, így lámpaként is funkcionál. Sőt, egy mozgásérzékelő segítségével, 250 méteres távolságon belül jelentést küld a telefonra, ha megmozdítják a biciklit. A sokfunkciós csengő159 dollárért (43 ezer forint) kerül majd a boltokba, de a közösségi finanszírozási kampányban előfinanszírozók az eredeti ár feléért is meghkaphatják.

Falus Dániel, az ötletgazda először inkább egy Waze-hez hasonló telefonos appot tervezett, kimondottan bringásoknak. Ebből lett úgy egy évre rá a minden tudó, kézzel fogható csengő, de azt mondja, a startupok világában teljesen normális, hogy a kezdeti ötlet helyett annak egy mellékhajtása válik a fő termékké. 2014 júniusában alapította a céget, ami aztán egy pályázatnak hála kapott kezdeti lökést.

A szoftverfejlesztés sem volt egyszerű történet, de lassacskán összeálltak a prototípusok, a profi reklámanyagok, elindult a hírverés, csak az utolsó fázisokra elfogyott a pénz. Bár kezdettől fogva közösségi finanszírozásban látták a gyártáshoz szükséges keret megteremtését, az utolsó simításokhoz még szükségük volt tőkére. Szerencséjükre tavaly jött is egy szingapúri hardveres startupokra specializálódott pénzügyi alap, a Ruvento Ventures, amely befektetett a cégbe. A szingapúriak nem csak a pénzt, de az ilyen kisvállalkozások számára különösen hasznos tudást is adtak. Leszerveztek nekik bő egy tucat találkozót olyan kínai gyárakkal, amelyek gond nélkül legyártanak egy ilyen eszközt. Mivel már több sikeres kis cégbe fektettek be, sok hasznos tudást adnak át folyamatosan.

Csalók és pénznyelők ássák a közösségi pénzgyűjtés sírját

Hatalmas összegeket képesek összedobni a közösségi finanszírozási oldalakon egy-egy projektre, azonban azoknak az eseteknek a száma is nő, ahol a projektgazdák lelépnek a gyanútlan adakozók pénzével, vagy éppen csak elszámolták magukat, és nem tudják teljesíteni vállalásukat. Kérdés, hogy az esetenként ablakon kidobott dollármilliók mennyire szegik kedvét a támogatóknak, és futtatják zátonyra a bizalomra épülő rendszert.

Kis kezdőcégnek ritkán adatik meg ilyen anyagi biztonság, így amíg a fejlesztés folyt, Dániel előre kitaposhatta a későbbi terjeszkedés irányait. Elmehetett például ázsiai termékkiállításokra, mint amilyen a Shanghaji CES vagy a hongkongi RISE konferencia, a médiában és a Facebookon terjeszthette a sokfunkciós csengő hírét, és annyi érdeklődőt gyűjtött a levelezőlistájára, hogy szinte biztos lehetett benne: a kitűzött egy hónap alatt összejön a megcélzott 75 ezer dollárnyi (20 millió forint) támogatás.

A támogatásgyűjtő kampány első napjaiban az USA-ból jött a legtöbb megrendelőjük, bár ismerve az amerikaiak vonzalmát a formatervezett, újító kütyükhöz, ez annyira nem is meglepő. Magyarországról eddig elenyésző számú ügyfelük van, de már most, a kampány első napjaiban ott van a leginkább érdeklődők között Európa bringás nemzete, Hollandia, így a forradalmi bringacsengő sikerre számíthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!