szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ötvenmilliárdos, innovatív cégekre fókuszáló állami kockázatitőke alapot gründol a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Jeremie utódjaként pedig százmilliárdos tőkeprogram indul.

Május végéig az összes Jeremie-forrást sikeresen elhelyezték az alapkezelők, bár a kormányzat is belátta, hogy a konstrukció enyhén szólva sem volt hibátlan. A 130 milliárdos tőke többsége egyszerűen nem jelent meg a nyilvános piacon. Ennek több oka van, de főként az, hogy e pénzek jó része igen érdekes befektetési konstrukciókban landolt – írja a Figyelő. Sokan egyszerűen felvették az alapkezelői díjat olyan ügyletekért, ahol a kihelyezés jogilag szabályos lehetett ugyan, de különböző tranzakciókon keresztül például állampapírban csücsül, vagy az alapkezelő szűkebb-tágabb köréhez kapcsolódó céghálókat finanszíroz.

Forbes: így játszották át a Jeremie-pénzeket saját zsebre

A lap egy kockázati alapkezelőt vádol azzal, hogy az uniós forrásokból több milliárd forintnyi pénzt innovatív startupok helyett, saját tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó cégekhez utalt ki, amelyeknél ráadásul semmilyen gazdasági tevékenységet nem tudtak felmutatni.

Ráadásul a húszból mindössze négy, kisebb összegeket kihelyező, úgynevezett magvető tőkealap indult 2014-ben, amelyek a startupok elindulását segíthették volna. Ezek közül kettő a problémákkal terhelt Töröcskei birodalomhoz, egy pedig a Quaestorhoz kapcsolódott, így sikerük visszafogott volt.

A tanulságot levonva, egy jobb szisztémával készül a kormányzat: 50 milliárdos, tisztán állami alap indul még az idén, illetve emellett 70 milliárdos összeggel (amihez 30 milliárd piaci önerő jön) írják ki jövő tavasszal a Jeremie folytatásának tekinthető, pályázaton kiválasztandó 6-8 piaci szereplőnek szánt támogatott tőkealap konstrukciót. Ez utóbbi pályázat kiírására jövő tavasszal van esély.

A lap szerint mindkét tőkeprogramban - épp az említett rossz tapasztalatok miatt - igen jelentősen megszigorodik majd a befektetések ellenőrzése, már a kiíráskor igyekeznek majd biztosítani, hogy a kockázati-tőke valóban innovációra, piacszerzésre, nemzetközileg is értelmezhető, sikersztori-várományos vállalatokba menjen. Ne pedig szűk körben, pár érdekcsoport gazdagodását, cégeinek finanszírozását szolgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának