szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Buda-Cashnél és a Quaestornál az informatikai rendszerek meghamisításával, a Hungária Értékpapírnál kockás füzetes módszerrel ment a csalás a jegybank gyanúja szerint. A Buda-Cashnél és a Hungáriánál hozzányúltak az ügyfelek értékpapírjaihoz és pénzéhez, a Quaestornál az eladott kötvényekből lett a baj. A jegybank szerint a Quaestornál engedély nélkül 150 milliárd forintos kötvényt bocsáthatott ki az engedéllyel szerzett 60 milliárdon felül.

A Quaestor nem tárta fel az igazság minden részletét – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén, amelyen a mind nagyobbra fúvódó brókerbotrányt tárgyalták. A jegybanki alelnök jelezte, hogy hétfőn este képbe került a Quaestor, a csoport egyik tagja, a Quaestor Financial Hrurira Kft. tegnap öncsődöt jelentett. Közvetlen előzmény, hogy tegnap indult meg az MNB előrehozott célvizsgálata a Quaestornál is, erről Windisch azt mondta, összefüggést lát a célvizsgálat és az öncsőd bejelentése között. Az MNB ma felügyeleti biztost rendel ki a Quaestor-csoport brókercégéhez, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-hez.

©

Az öncsőd bejelentésével a Quaestor közleményt adott ki, amiről Windisch azt mondta, az nem tárja fel az igazság minden részletét. A cég arra hivatkozott, a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A probléma az MNB szerint a cég kötvényprogramjával volt. (Ezt a csődvédelmet kérő Hrurira bonyolította.) A cégnek idén 5-6 milliárd forintos állományt kellett volna megújítani, ami még önmagában nem indokolná a csőd bejelentését. A gyanú szerint azonban az engedélyezett kötvényprogramban a cég több kötvényt értékesített, mint lehetett volna. Az állomány akár a 210 milliárd forintot is elérheti. Ez úgy jön össze, hogy 60 milliárdot bocsátott ki engedéllyel, és azon felül, lényegében fiktív módon, 150 milliárdot.

A másik két pénzügyi szolgáltatónál mi történt?

Szervezett bűncselekmény-sorozattal állunk szemben a Buda-Cashnél – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén, ahol nagy vonalakban ismertette, milyen csalásokra bukkant az MNB a Buda-Cash Brókerháznál, a Hungária Értékpapírnál, és mit gyanít a Quaestornál, ami hétfőn este jelentett csődöt.

A gyanú szerint mindegyik brókercégnél adatokat hamisítottak: a Buda-Cashnél és a Quaestornál az informatikai rendszereket hamisították meg, a Hungária Értékpapírnál kockás füzetes módszerrel ment a csalás az MNB szerint.

A Buda-Cash-ügyben a helyzetet súlyosbítja a tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó DRB Bankcsoport, ahol mintegy 120 ezer betétes pénze ragadt benn egy időre. Az Országos Betétbiztosítási Alap ma elindította az utalásokat, összesen 82 870 betétest kártalanít – mondta az MNB alelnöke. Az érintett betétesek zöme ma vagy holnap hozzá fog jutni a pénzéhez.

©

Windisch László elmondása szerint a Buda-Cash-ügy a DRB Bankcsoportnál pattant ki: a bankoknál egy vizsgálat során szokatlan értékpapírügyleteket tapasztalt az MNB. Ennek nyomán helyszíni vizsgálat indult a BC székhelyén. A gyanús helyzetek miatt a jegybank elrendelte a Buda-Cash szerverállományának lementését. Ezt követően került sor a brókerház vezetőinek meghallgatására (ezzel kapcsolatban jelentek meg olyan hírek, hogy önfeljelentéssel indult az ügy). Ezután az MNB büntetőfeljelentést tett, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

A brókercég által kezelt vagyon 102 milliárd forint, az ügyfeleinek száma pedig 15 600 fő volt. Windisch László azt mondta, hogy az MNB gyanúja szerint a brókercég hosszú idő óta meghamisítja a felügyeletnek és az ügyfeleknek küldött adatokat. Ez úgy történt, hogy több fiktív ügyfélszámlát nyitottak, és most 90-100 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni. A csalás fontos eleme volt, hogy a fiktív számlákon az ügyfelek értékpapírjaival értékpapírügyleteket folytattak, anélkül, hogy erre megbízást adtak volna az ügyfelek. A csalás másik eleme az volt, hogy a brókerház felvett egy megbízást az ügyféltől, hogy vesz valamilyen értékpapírt, adott egy kimutatást, hogy megvette, valójában nem történt meg a vétel.

Az MNB alelnöke azt is elmondta, hogy utoljára 2010 májusában volt átfogó vizsgálat a brókerháznál (ez volt az a vizsgálat, ami 2010 szeptemberében fejeződött be, és az Orbán-kormány új felügyeleti vezetője, Szász Károly írta alá a vizsgálatot lezáró határozatot). Windisch László szerint akkor már legalább 45-50 milliárd forint olyan állomány lehetett, amivel a brókerház nem tudott volna elszámolni.

Mi történhetett a buda-cashes bankoknál?

Az MNB gyanúja szerint a bankoknál is hasonló csalás volt, mint a Buda-Cashnél, de nem a bankoknál történt a visszaélés, hanem a brókerház a sajátjaként bánt a bankok értékpapírjaival és 62 milliárd forintnyi állománnyal nem tud elszámolni feléjük. Most a bankokban így nem sok pénz van, ezért kellett megindítani a felszámolást és a kártalanítást.

©

A sajtó által az elmúlt hetekben felvetett kérdésre, hogy miért kaptak bankká alakulási engedélyt a DRB-bankok 2013 végén, ha ekkora volt a probléma, Windisch azt mondta, több évtizede működő takarékokról volt szó, ezek alakultak át bankká 2013 végén, és a bankká alakulási engedélyt féléves alapos vizsgálat alapján kapták meg.

Hogy került képbe a Hungária Értékpapír?

A Buda-Cash után múlt pénteken az MNB részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. működési engedélyét is. Vasárnap óta a cég két tulajdonosa-vezetője és két munkatársa már előzetes letartóztatásban van.

©

Windisch László azt mondta, az MNB most átvizsgálja a befektetési vállalkozásokat, ezért mentek ki a Hungáriához is. Ott hamar rájöttek, hogy szintén az ügyfelek megbízása nélkül nyúltak a pénzükhöz a cég vezetői és munkatársai. Ennél a cégnél körülbelül egymilliárd forint lehet a feltárt kár. Emellett a társaságnak volt egy kötvénykibocsátása is, amiből további 5-6 milliárd forintos kár lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A luxuslakások árait nem törte le a járvány

A luxuslakások árait nem törte le a járvány

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Béremelés volt az Aldinál, az áruházvezetők kezdő bére bruttó 600 ezer forint lett

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is