szerző:
hvg.hu

A Népszabadság szerint újranyitotta ötven boltját a Palóc Nagykereskedelmi Kft. és megpróbálják kiárusítani a megmaradt készleteket, hogy fizetni tudjanak valamennyit az augusztus óta bérüket váró dolgozóknak. A szakszervezet a becsődölt cég elhagyását javasolja a munkavállalóknak. A CBA jogi lépéseket teszi egykori partnerével szemben.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. éveken át a CBA regionális központja volt. Egy nappal azelőtt, hogy a Palóc lehúzta a rolót az összes üzleténél, a CBA Kft. közölte: megszakította a kapcsolatot a céggel, és arra kötelezte a vállalkozást, hogy távolítsa el az üzletekről a CBA arculati elemeit.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. azonban úgy tűnik, hogy vállalja a harcot a CBA-val. Ahol még volt árukészlet és hadra fogható dolgozó, ott a régi arculattal is kinyitottak, a lap szerint ötven üzletről van szó.

A nyitással együtt megkezdődhet a jogi csata a Palóc Kft. és a CBA között.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs azt mondta, hogy jogi lépéseket tesznek a Palóc Kft.-vel szemben. Ezzel együtt a Palóc házatáján név nélkül a lapnak azt állították: az újranyitott boltok közelében már láttak az üzleteket fotózgató alakokat.

Úgy hírlik, hogy 700 millió forintra tehető árukészlet maradt az üzletekben, így ha sikerült azt elpasszolni, a cég dolgozóit részben kifizethetik. Szakszervezeti források szerint az augusztusi, illetve a szeptemberi munkabérrel együtt nagyjából 200 millió forint járna a dolgozóknak – olvasható a cikkben.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint ebben a helyzetben így is bizonytalannak tűnik, hogy mikor számíthatnak a dolgozók fizetésre. Buday Pálné KASZ-alelnök arra biztatja a dolgozókat, hogy aki tud, keressen mielőbb új munkát magának.

Kérdéses még az is, hogy sikerül-e a Palóc egyes üzleteinek értékesítésével rendezni a cég tetemes kintlévőségeit. Állítólag Coop és a Spar is érdeklődik a múlt héten becsődölt hálózat néhány üzlete iránt. A boltokat azonban a Palóc egyik pénzintézeti hitelezőjének jelzálogja terheli, így nem lehet áruba bocsátani azokat a volt finanszírozó engedélye nélkül. A hírek szerint már tárgyalnak az ingatlanok tehermentesítéséről és eladhatóvá tételéről.

A cégbírósági mérlegekből úgy tűnik, hogy a cég évek óta 5-6 milliárd forintra tehető rövid, illetve hosszútávó adósságállományt görgetett maga előtt. Igaz, az nem derül ki a mérlegből, hogy ebből mennyi a jelzálogjoggal védett hitel és mennyi a körülbelül 700 kisbeszállító felé meglévő tartozás.

A csődtörvény szerint november végéig kell valahogy csődegyezségre jutni a banki és egyéb hitelezők között. Ha az egyezség nem jár sikerrel, úgy felszámolásként folytatódik a történet.

A szakszervezetnél azt remélik, hogy minél hamarabb elrendelik a felszámolást, mert akkor a dolgozók a bérgarancia alapból megkaphatnak annyi bért, amennyi kifizetését a törvény megengedi. 

A kormány elcsellózott intézkedései nyírták ki a CBA-boltokat?

Bár a kormány egy csomó intézkedésével a multikat tervezte szívatni, mégis egy magyar cég dobja be elsőként a törölközőt. Persze nem csak az elcsellózott intézkedések nyírták ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, de elvitathatatlan szerepük volt benne. Hazai vállalkozók helyzetbe hozása Orbán-kormány módjára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos