szerző:
hvg.hu

A juttatások felhasználásának nyomon követése nem biztosított, így nem tudni, hogy a kedvezményezettek mire költik a támogatást – mondta a Magyar Nemzetnek a közgazdász.

A minap a Passauer Neue Pressének nyilatkozva Orbán Viktor egyebek között arról beszélt „ha Magyarországnak azt vetik a szemére, hogy csak pénzt fogadunk el az EU-tól, akkor ez sérti az önbecsülésünket, mivel ez csak az érem egyik oldala”. Az EU régi, gazdag tagállamai „nagyon sok pénzt keresnek Magyarországon és a magyarokon”, és a kohéziós alapok támogatásai csak részben ellensúlyozzák, hogy „a többi EU-ország hatalmas tőkéje legázol bennünket”.

Róna Péter közgazdász ennek kapcsán arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy éppen a multinacionális cégeknek adott állami támogatások erősíthetik a miniszterelnök által bírált folyamatot. A szakértő az OECD jelentésére hivatkozva elmondta, hazánkban 45 százalékkal magasabb a multinacionális cégeknek juttatott állami pénz, mint a másik három visegrádi ország átlaga. Ráadásul Róna Péter szerint e juttatások felhasználásának nyomon követése sem biztosított, így nem tudni, mire költik a kiválasztott multik. Az Oxfordi Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a hatalmas összegű támogatások is hozzájárulnak a bérek alacsonyan tartásához.

– Ezenkívül az is hozzájárul az uniós és a regionális államokhoz képest lemaradó hazai keresetekhez, hogy az állam feltűnően sokat központosít a nemzeti jövedelemből. Ezen is sürgősen változtatni kellene – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!