szerző:
hvg.hu

A Kairos Oroszországból indulhatott, és egy kamuszolgáltatásért cserébe ígér pénzt a beszállóknak – valójában csak a pénzük kell a cégnek.

Mintegy egy éve terjed Magyarországon egy valószínűleg orosz kezdeményezésű pilótajáték, a Kairos – írja az Index.

A cég "passzív jövedelemszerzést", vagyis munka nélküli pénzt kínál az ügyfeleknek egy bizonyos összeg befizetéséért cserébe. A szolgáltatás, amelyet a cég az ügyfeleken keresztül árul elvileg tárhely-bérbeadás, amely után a résztvevők elvileg havonta pénzt kapnak majd. Aszerint, hogy mennyi pénzt fizettek be az elején, és mennyi tárhelyet tudnak bérbe adni, pénzt kapnak havonta egy nem túl elterjedt fizetési rendszeren keresztül. A fix feltétel, hogy napi 10 órát legyen bekapcsolva a nethez is csatlakozott gépük.

A legolcsóbb belépőcsomag 35 ezer forintba kerül, ezért 15 Gb-ot lehet "bérbe adni", és ezért naponta nagyjából 235 forint jár, éves szinten viszont két és félszeres a haszon. A legdrágább csomagért több mint 760 ezer forintot kell fizetni, ezért egy évig 360 giga tárhelyet lehet bérbeadni, a hozam itt is 250 százalékos.

A Kairos a lap szerint egy sima pilótajáték, nincsenek ügyfelei a szolgáltatásra, és valószínűleg nem is árulják. Ha az érintettek a fizetés után letöltik a tárhelyszolgáltató szettet, akkor egy egyszerű programot kapnak a nyakukba, ami időegységenként csak ellenőrzi, hogy fenn vannak-e az interneten.

A pénz az új belépőkből jön – ebből fizetik ki a piramisban feljebb lévőket és az alapító központi figurákat. Ha valaki minél több embert szervez be maga alá, annál nagyobb szeletet kap a jutalékokból. Ez klasszikus pilótajáték, aminél csak akkor tudják kifizetni az aktív tagokat, ha gyorsuló ütemben húzzák be az újakat.

Az Index azt írja, a cég orosz alapításúnak tűnik, de a bemutatott vezetőik feltehetőleg strómanok, az elnök még a saját cége új eredményeiről se képes összefüggően beszélni a saját maguk által megrendezett interjúban. A háttérben viszont a vezetőségben is feltűnik pár magát ukránnak mondó alak.

Magyarországon tavaly ősszel jelentek meg. Korábban Fehéroroszországban pilótajáték szervezése miatt tartóztatták le a helyi vezetőket, de Litvániában, Észtországban, Szlovákiában és Törökországban is indult már a cég ellen vizsgálat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"