szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tervezi felülvizsgálni a Mol Nyrt. azzal a céggel kötött szerződését, amelynek elnöke és igazgatósági tagja Ghaith Pharaon – írja a Magyar Nemzet.

A Mol szerint nem befolyásolja a Pakistan Oil Fields Limiteddel tavaly kötött partnerségi megállapodást, hogy Ghaith Pharaon annak elnöke és igazgatósági tagja. Holott a szaúdi üzletembert 1991 óta körözik az amerikai hatóságok, és az Interpol vörös riasztási listáján is szerepel.

A részben állami tulajdonú Mol kommunikációs igazgatója, Szollár Domokos a Magyar Nemzetnek azt mondta: ez nem morális, hanem üzleti ügy; másodlagos személyzeti kérdés, hogy ki a társaság elnöke, így szóba sem kerül a megállapodás felülvizsgálata.

Annak ellenére sem, hogy a cég erkölcsös működést hirdet magáról, és antikorrupciós elveket is megfogalmazott, amelyek a honlapján is megtalálhatók. A szövegben szerződésbontást is kilátásba helyez azokkal szemben, akik ezeket megsértik.

Pharaont – emlékeztet a lap – az Egyesült Államokban csalás előkészítésével, csalással és zsarolás előkészítésével akarják megvádolni. Az amerikai hatóságok ugyanakkor ellentmondásosan állnak a szaúdihoz kapcsolódó ügyletekhez, és nem erőltetik meg magukat, hogy elfogják. Sőt, nyolc éve az amerikai hadsereg is leszerződött az üzletember egyik cégével.

Vadai: tudtak a hatóságok Pharaon múltjáról

Ennek ellenére kapta meg a vízumot Vadai Ágnes szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!