szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adidas egyik legsikeresebb focicipőjét lopta egy magyar feltalálótól, és minden eszközzel megpróbálta elnyújtani az emiatt indított pert. Most fizetnie kell, de ez nem hozza el az igazi anyagi kárpótlást Oroszi Lászlónak.

Úgy tűnik, lezárult az a régi pereskedés az Adidas és Oroszi László feltaláló között, amely még 1996-ra nyúlik vissza: ekkor szabadalmaztatta a feltaláló azt a bordázott felületet, amely aztán az Adidas Predator Mania modelljét sikerre vitte. Ez a felület tette az Index cikke szerint a cipőt olyan sikeressé, hogy azóta is 90-100 ezer forintért adják-veszik a cipő használt példányait. Oroszi annak idején levédette a cipőt, de műhibát követett el az őt képviselő szakember a szabadalmi folyamatban, így az európai jogok már nem illetik a feltalálót, csak a magyarországiak. Az Adidas érdeklődését felkeltette a cipő, Oroszi is lelkes volt, de ez hamar lelohadt, amikor észrevette, hogy a sportszergyártó óriás kijött az ő cipőjével a piacra.

A hosszadalmas jogorvoslait eljárásban Dávid harcolt Góliáttal (erről beszámolt a hvg.hu is itt és itt és itt is) - végül most az Adidasnak fizetnie kell, de csak töredékét a valós kárnak, és annak az elvesztett 20 évnek, ami a per során eltelt. Oroszinak pedig ez a fájdalomdíj arra lesz elég, hogy visszafizesse a kölcsönöket, amit a perek végigvitele miatt kellett igénybe vennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés