szerző:
hvg.hu

Nőtt a fizetésemelést tervező cégek aránya, leginkább a középvállalkozásoknál és az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre.

Emellett enyhén emelkedett a hazai kkv-k foglalkoztatási szándéka is, közel minden negyedik vállalkozás adhat fel álláshirdetést a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült kutatás szerint nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. „Jelenleg a cégek 41 százaléka készül fizetésemelésre, terveik szerint átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért fognak utalni munkavállalóiknak a következő egy év során. Ez az arány azért is figyelemre méltó, mert legutoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

©

A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék ez az arány. A különböző ágazatok közül az ipari cégek emelkednek ki, közülük közel minden második cég készül béremelésre.

A hazai vállalkozások többsége a jelenlegi létszámmal kíván működni a következő egy év során, azonban enyhén nőtt a létszámbővítésben gondolkodó vállalatok száma. „A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18-ról 22 százalékra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 fős bővítésben gondolkodnak. Ez a javulás mindenképpen örvendetes, és tovább növelheti a jelenleg csúcson levő foglalkoztatottsági arányt, mivel a KSH legfrissebb adata szerint idén augusztus-októberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 404 ezer fő volt, 138 ezer fővel több, mint egy évvel korábban” – mondta Kovács.

©

Nem mindegy azonban, ki milyen régióban keres állást, hiszen az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13 százalék ez az arány. Utóbbinál nem meglepő ez a szám, ebben a régióban nagyszámú hátrányos helyzetű település található, ahol jóval nehezebb munkalehetőséget találni.

Vérszemet kaptak a BKV-sok: a MÁV-osok után ők is jelentős béremelést követelnek

Szegeden és Budapesten a húsz százalékot is eléri a szakszervezetek béremelésének igénye, amely a BKV vezérigazgatója szerint teljesíthetetlen és emlékeztetett: a megelőző években infláció közeli megállapodások születtek. A HÉV-ágazat leválasztásával ugyanakkor jelentős megtakarított bértömeg maradt a vállalat kezében, aminek sorsáról azonban a főváros dönt, és nem valószínű, hogy meghagyja a cégnek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Sarka Kata férjének lottóznia sem kell, hogy nyerjen

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Volt felcsúti focistával alapítottak új céget Mészárosék

Volt felcsúti focistával alapítottak új céget Mészárosék

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Hat gyereket szült meg alig kilenc perc alatt egy texasi nő

Hat gyereket szült meg alig kilenc perc alatt egy texasi nő