Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Emlékszik a "kontraxos" Dicső Gáborra, esetleg a kocsijában kivégzett Fenyő János örökösére, Kristyán Juditra, netán a "globexes" Vajda Lászlóra? Segítünk.

A HVG megpróbálta feltérképezni, hogy mi lett a kilencvenes évek mára szinte elfeledett milliárdosaival. Azok, akik megszólaltak, és akiket most bemutatunk négyrészes sorozatunkban, főként a politikai környezet megváltozását, illetve saját üzleti hibáikat nevezték meg visszahúzódásuk okaként. Mi lett a sokak által irigyelt vagyonokkal, mi maradt meg a pénzből, hírnévből? 

Dicső Gábor

Kétszer is sikerült már újrakezdenie Dicső Gábornak, és az elmúlt hónapokban újabb friss tőkét tudott bevonni mostani vállalkozásába. Az üzletember még az előző rendszerben hangolódott rá a szabad vállalkozásra, és a Skála Áruházak osztályvezetői posztján felnőve 1987-ben elindította a Kontrax Kisszövetkezetet, amely irodatechnikai eszközök forgalmazásával néhány éven belül milliárdos árbevételű céggé nőtt. Ez volt ugyanakkor az egyik első üstököscég, amely a rendszerváltás után össze is omlott, mert nem bírta kitermelni a fölvett hitelek terhét. Eltelt egy évtized, mire a csalódott üzletember lépni tudott, és új területen próbálta ki magát.

Dicső Gábor 1990-ben és 2016-ban
©

A megújuló energia termelésére kitalált Greenergyt 2002-ben alapította. Mire azonban az üzlet beindulhatott volna, jött a válság, majd a kormányváltás, és az állami energiapolitika lesöpörte a szélerőműveket és egyéb megújuló energiaforrásokat. Dicső már 2009-ben megkezdte a visszavonulást, először csak a cégvezetésből, később pedig a tulajdonosi körből is; helyét egyrészt egy megújuló energiafélékre szakosodott amerikai befektetési alap vette át. Miután Dicső ettől a hiteltől megszabadult, újabb energetikai cégcsoportot indított, a VPP-t. 

Kristyán Judit

Egy kis svájci faluban, a nyilvánosság elől visszavonultan él Kristyán Judit, aki az 1998-ben saját autójában kivégzett Fenyő János örököseként lett hirtelen millárdos, az ország leggazdagabb asszonya. A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb modelljének - aki eredeti szakmája szerint elektroműszerész, de műszaki rajzolóként is dolgozott - vagyonát 2002 és 2008 között 15, 2009-ben pedig 10 milliárd forintra becsülték. Legutóbb 2010-ben került be a leggazdagabbak közé, 11 milliárd forinttal ő volt a 47. a százas listán, azóta viszont nem, mivel „semmit sem lehet tudni róla”. Az egykor a Nők Lapját és a Népszavát is kiadó Vico birodalom eladásából származó vagyont az 1997-ben, Vadúzban bejegyzett liechtensteini Setara Alapítvány kezeli – lapinformációk szerint az alapítvány befektetéseiből származó bevétel fedezi a család gondtalan életét és biztosítja a most 22 és 18 éves gyerekei minőségi iskoláztatását. Egy korábbi interjúban Kristyán ugyan arról beszélt, hogy nem szakadt el teljesen a divatvilágtól, tervei szerint egyszer még visszatér Magyarországra, s egy saját szalon nyitásán és divattanácsadásban is gondolkodott, a cégadatabázisokban sincs nyoma annak, hogy Magyarországon bármilyen üzletbe belefogott volna. 

A sorozat előző részei

Hová tűntek a rendszerváltás magyar milliárdosai? I. rész

Hová tűntek a rendszerváltás magyar milliárdosai? II. rész

Hová tűntek a rendszerváltás magyar milliárdosai? III. rész

Vajda László

Börtönbe nem kellett bevonulnia, így szabadlábon, de visszavonultan él Vajda László, a befektetőit hatmilliárd forinttal megkárosító egykori Globex-cégcsoport egyik vezetője. Őt 2010-ben bűnsegédként elkövetett 17 rendbeli, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, 33 rendbeli, jelentősértékre, 6 rendbeli nagyobb értékre, 3 rendbeli kisebb értékre elkövetett sikkasztás miatt négy évre büntették. Az eljárás során azonban 3,5 évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve 11 hónapot házi őrizetben, azaz már letöltötte büntetését, így nem kellett bevonulnia. Főműve, a Globex Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt. felszámolása 15 évnyi eljárás után 2014-ben fejeződött be. Az egykori cégvezetők – Vajda mellett Vellai Györgyike - közvetve még ezek után is milliárdos, a múltat idéző polgári perekben érdekeltek. Az egykori brókercéget tulajdonló - Vellaiék kezében lévő - német Globex a Postabank jogutódjaként fellépő Erste Bankot perli, mondván, a macis bank valaha jogtalanul tette rá a kezét a Hotel Rózsadombra, és ezzel tízmilliárdos kárt okozott neki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leikszelt a Honvéd a Puskás Akadémiával

Leikszelt a Honvéd a Puskás Akadémiával

Az én hetem: Péterfy Gergely rájött, hogy exportíró

Az én hetem: Péterfy Gergely rájött, hogy exportíró

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?

Felütötte fejét a hőstressz, pusztul az ausztrál Nagy-korallzátony

Felütötte fejét a hőstressz, pusztul az ausztrál Nagy-korallzátony

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa