szerző:
hvg.hu

Január elsejétől, vagyis szombat éjféltől 27 helyett már csak 18 százalékos áfa terheli a meleg ételeket, és a helyben készített alkoholmentes italokat. Vagyis újévtől kevesebbet kell fizetni a vacsoráért, már ha a különbözetet nem nyelik le az éttermek, erre a Nógrád Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke szerint ugyanis van esély. A kormány bízik abban, hogy érdemben csökkennek az árak – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

Az áfaváltozás miatt újra kellett programozni az online pénztárgépeket az érintett helyeken. Aki éjfél előtt kéri a számlát, annak még 27 százalék áfát számolnak fel. Aki viszont éjfél után rendezi, annak már csak 18 százalékát áfát kell fizetnie a meleg ételek és a helyben készült italok, így például a limonádé és a kávé után. Ez egyben azt is jelenti, hogy éjfél után a számlán kisebb összeg szerepel majd, mint az étlapon.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi Kamara tagozati elnöke szerint nem mindenhol lesz ennyire egyértelmű a helyzet. Főképp a kisebb vidéki éttermekben az áfacsökkentés után sem változik a számla, mert a vállalkozások kényszerből másra fordítják majd a különbözetet – mondta Domán László.

Hozzátette: a minimálbér emelése miatt a cégeknek elég jelentős kiadásaik lesznek, és az áfacsökkentéssel megmaradó különbözet ezt csak minimálisan fogja kompenzálni.

A Fidesznél bíznak abban, hogy ez minél kevesebb helyen történik majd így. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: figyelemmel kísérik az eredményeket, a korábbi tapasztalataik azonban azt mutatják, hogy érdemben csökkenhetnek majd az árak.

Szombat délután a NAV tájékoztatót tett közzé a honlapján. Ebben külön is felhívják a figyelmet arra, hogy a fizetés és nem a fogyasztás időpontja számít az áfaszámításnál. Így akik előre befizették a szilveszteri vacsora árát, azoknak még 27 százalékos áfát kell fizetniük azután is, amit éjfél után esznek meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megállapodást írt alá a kerékpárosklub és Tarlós

Megállapodást írt alá a kerékpárosklub és Tarlós

Londoni elemzők: megugorhat a magyar infláció

Londoni elemzők: megugorhat a magyar infláció

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

Nagypapa lett Deutsch Tamás

Nagypapa lett Deutsch Tamás

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!