szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Facebook-posztban figyelmeztette dolgozóit az Antall József Tudásközpont vezetője, hogy ha olimpiaellenes tartalmakat posztolnak vagy lájkolnak, könnyen az utcán találhatják magukat. Megkérdeztünk egy jogászt, aki szerint ennél azért nyomósabb okkal kell előállnia Antall József fiának a felmondás indoklásában.

Nem akar senki karrierjének útjába állni, mindenki kilépő papírját aláírja – üzente egy zárt Facebook-csoportban a közpénzből fenntartott Antall József Tudásközpont vezetője azoknak, akik nem támogatják a 2024-es budapesti olimpia tervét, és ezt nyilvánosan, például egy like-oláson keresztül felvállalják.

Antall József fia nem tűri az olimpiaellenes like-olást a munkatársaitól

Nem akar senki karrierjének útjába állni, mindenki kilépő papírját aláírja - üzente egy zárt Facebook-csoportban a közpénzből fenntartott Antall József Tudásközpont vezetője azoknak, akik nem támogatják a 2024-es budapesti olimpia tervét, és ezt nyilvánosan, például egy like-oláson keresztül felvállalják. Antall Péter az ukázhoz csapta még azt is, hogy ők ugyan nem vesznek részt napi belpolitikai vitákban.

A kirúgással fenyegetésről megkérdeztünk egy munkajogászt is, jogilag kivitelezhető-e, hogy valakit azért küldjenek el az állásából, mert lájkol egy olimpiát ellenző posztot.

„Amennyiben az intézménynek van egy kötelező erejű belső szabályzata, amelyben tiltják munkaidőben a facebookozást, úgy az említett lájkolás akár felmondási ok is lehet, már ha munkaidőben történt. Ez esetben lényegében mindegy, hogy milyen posztot lájkolt a dolgozó, a felmondási ok a szabályzat megszegése, vagyis a facebookozás ténye.

Ha azonban mindezt munkaidőn kívül teszi a dolgozó, akkor a szankcionálás alkotmányos alapjogba ütközik, ugyanis ez már a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának minősül. Tehát utóbbi esetben nem vezethet a „lájkolás” felmondáshoz. De ha a belső szabályzat nem tiltja a facebookozást, akkor a munkaidőben „elkövetett” lájkolás sem lehet az elbocsátás indoka” – mondja Dobos István jogi szakértő.

Ugyanakkor láttunk már példát arra, hogy egy autóipari cég Facebook-posztja miatt vált meg dolgozójától, igaz, ott a cég jó hírnevének megsértésével indokolták az azonnali hatályú felmondást.

Büntet a gyár: kirúgta a dolgozót egy ártatlan Facebook poszt miatt

Annyira azért nem lehet nagy a munkaerőhiány, ha ezt meglépték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan az idei Év Autója

Megvan az idei Év Autója

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták