szerző:
MTI

30-60 nap leteltével peres úton próbálják majd behajtani a tartozásokat a kiadók.

A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait – közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

A közlemény szerint a szervezet kedden mintegy száz kiadóvezető és a nyomdászszakma képviselőinek részvételével nyílt könyvszakmai fórumot tartott Budapesten az ágazatban kialakult válsághelyzetről és annak lehetséges következményeiről.

A krízist az idézte elő, hogy az Alexandra cégcsoport boltjait üzemeltető, a Wolf-CRS Kft. irányítása alá került Rainbow Kft., valamint a könyv-nagykereskedelmi funkciót ellátó Könyvbazár Kft. kölcsönös követeléssel lépett fel egymással szemben, miközben utóbbinak milliárdos nagyságrendű tartozása van a kiadók felé – írják. A MKKE tájékoztatása szerint a szakma egyhangúlag azt követeli a felektől, hogy a bizományba adott, a kiadók tulajdonát képező árukészlet ne legyen a Könyvbazár Kft. és a Rainbow Kft. elszámolási vitájának tárgya. Az értékesített kötetek után járó árrést haladéktalanul különítsék el, és utalják el időben a kiadók számára, elkerülve azt, hogy sajátjukként bánjanak a kiadók tulajdonával. A fórumon a helyzet tisztázása érdekében felmerült a büntetőfeljelentés eszköze is.

Matyi Dezsőék számára közel a vége?

Matyi Dezső birodalmát már a nagy könyvláncok sem akarják életben tartani, a legnagyobb könyvkereskedők kiveszik a könyveiket az Alexandrákból. Néhány napja Matyi Dezső levelet küldött jó néhány könyvkiadónak és viszonteladónak arról, hogy nem tud fizetni.

 

A szakma képviselői szerint a válság elhúzódása a tőkehiányos kis és közepes kiadók sorának bedőléséhez, tevékenységének felfüggesztéséhez, és a piac további szűküléséhez vezethet. Nem csupán több száz kiváló könyves szakember egzisztenciája kerülhet végveszélybe, hanem a szépirodalmi és szakkönyvek szerzői sem jutnak hozzá honoráriumaikhoz. Nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhet több nyomda is, mert a Könyvbazár Kft.-ben felhalmozódott kintlévőségeikhez hozzájutni nem tudó kiadók egy része képtelen lesz fizetni nekik – olvasható a közleményben.

Kitértek arra is: egy elhúzódó válság legnagyobb veszélye, hogy öt-tízmilliárdnyi fogyasztói árukészlet zúdul a kiadókra, annak szállítási és raktározási költségeivel együtt. Ennek következtében drasztikus leárazási hullám indulhat be, ami évekre tönkreteheti a rendszerváltás óta négy nagyobb válságot is megélt magyar könyvszakmát. Mindez hosszú távon a könyvárak drasztikus emelkedéséhez, és a kínálat bulvár irányba való eltolódásához vezethet.

A Világgazdaság szerdai számában azt írta, hogy a MKKE hárommilliárd forintos állami beavatkozást kért, amivel az Alexandra bolthálózat fizetésképtelenné válása után megakadályozható lenne a könyves piac összeomlása. A lap szerint a könyves cégek vezetői közül többen úgy nyilatkoztak, ha leírnák a bolthálózat fizetésképtelenségével keletkező veszteséget a 2016-os mérlegükből, az többük számára is végzetes lenne, hiszen nem tudnak hitelt felvenni helyzetük konszolidálására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!