szerző:
hvg.hu

A bíróság kimondta: a főváros jogszerűtlenül mondta fel a hirdetőoszlopokról szóló szerződést a Mahirral. Kártérítésről ebben a perben nem volt szó, de Simicskáék 100 millió forintnyi kártalanításra tartanak igényt.

Érvénytelenül mondta fel  a szerződést a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahirrel a Fővárosi Önkormányzat – döntött másodfokon, jogerősen a Fővárosi Ítélőtábála debreceni tanácsa.

A döntés alapján a főváros 2015-ben jogtalanul bontotta fel a köztéri hirdetőoszolopokra kötött szerződést a Simicska-féle céggel, illetve bonttatta el a Mahir-oszlopokat városszerte – írta az Index. Kártérítésről nem esett szó ebben a perben. Puskár Anett, a Mahir tanácsadója azonban azt mondta, körülbelül 100 millió forintos kártérítésre tartanak igényt.

A Mahír 2007-ben, a baloldali budapesti vezetés idején kötött szerződése 25 évre szólt, és lényegében monopol helyzetbe hozta Simicska cégét Budapest belvárosi terein és más fogalmas csomópontokban. A városvezetés valahogy Simicska és Orbán Viktor nyílt szembekerülése után, 2015 őszén ismerte fel, hogy a szerződés előnytelen Budapestnek.

Az egyoldalú szerződésbontás után az önkormányzat rendeletet hozott az oszlopok elbontásáról, majd neki is láttak a bontásnak, ám a munkások útját egy Simicska által megbízott őrző-védő cég munkatársai állták el. Ez volt az oszlopháború. A bíróság végül jogerős határozattal tiltotta el a városvezetést a további bontásoktól.

A főváros dönt, Simicska perel: Dúl az oszlopháború

Ezt az utcai bokszot mélységesen ellenzem. Azért van a bíróság, hogy ebben a maradék jogállamban ott dőljenek el a dolgok - kommentálta a budapesti oszlopháború legújabb fejleményeit a MAHIR Cityposter Kft.-t képviselő ügyvéd, Magyar György. Vasárnap óta szinte minden egyes fővárosi hirdetőoszlopért közelharcot vívnak a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Cityposter emberei a bontásra küldött Magyar Közút Zrt.

A mostani jogerős döntés a szerződés felbontásának érvénytelenségét és hatálytalanságát mondta ki, a kártérítés nem volt tárgya. Puskár Anett azt mondta viszont, hogy a Mahir igényt fog tartani kártérítésre, amely több 100 millió forintos lehet. Hiszen több oszlopot elbontottak, és a szerződések elmaradásából is származhatott kár.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt