szerző:
hvg.hu

Az állam úgy intézte, hogy mindig a pénzénél legyen, akárhogy is változik az olaj és így az üzemanyagok ára. De mikor jár jól a fogyasztó?

Nem ér véget egyhamar az üzemanyagárak nagy emelkedése. Hiába drágul ugyanis az olaj, túl későn kezdett el emelkedni az ára ahhoz, hogy lejjebb vigyék a benzin adóját. Néhány centen múlt csupán, de a legfontosabb, 50 dolláros határ alatt maradt a Brent nyersolaj ára, így nem csak az ünnepek közötti családlátogatásokat kell drágább benzinnel kell megoldani, hanem januártól sem csökkenhetnek az árak. Vagyis a lehető legrosszabbul jártak az autósok: az olaj drágul, de nem eléggé ahhoz, hogy csökkenjen az adó.

A nyártól új törvény van életben Magyarországon, amely alapján negyedévenként újraszámolják az üzemanyagok jövedéki adóját. Emlékezetes, októberben épp dühönghettek az autósok egy nagy emelés miatt, a következő, januártól kezdődő negyedév számait pedig tegnap tette közzé a NAV. A számítási módszer egyszerű: ha az olajár nő, a benzin adója csökken. Ha a Brent típusú nyersolaj ára a világpiacon 70 nap alatt átlagosan 50 dollár alatt van, akkor nettó 120-ról 125 forintra nő a benzin literének adója, a dízelé pedig 110,35-ről 120,35-re. Az ár november 30-a óta áll 50 dollár fölött, októberben pedig szinte végig ott volt, de a novemberi árak olyan alacsonyak voltak, hogy a 70 napos átlag így is csak 49,76 dollár lett.

©

A legutóbbi alkalommal, amikor megváltoztatták az adó mértékét, azt várták az elemzők, hogy átlagosan 8 forinttal fog emelkedni az üzemanyag ára. Ez a tipp nagyon nem jött be: a benzin már a negyedév első napján 7 forintot drágul, a gázolaj 13-at, mostanra pedig a benzin 31, a gázolaj 47 forinttal kerül többe literenként, mint szeptember 30-án.

Az elemzők szerint az árak decemberben még nőhetnek, de ez az ársokk csak ideiglenes lesz. Az állam pedig nem is jár igazán rosszul. A mostani, 364 forintos benzinárból például 226,9 forint kerül az államhoz: 125 forint a jövedéki adó, 98,2 forint az áfa, 3,64 forint pedig a Kőolaj Készletező Szövetségé. Ha most csökkent volna az adó, és így öt forinttal olcsóbb benzinnel számolnánk, akkor úgy néznének ki a számok: 359 forintból 120 a jövedéki adó, 96,9 az áfa, és 3,59 forint a kőolaj-készletezőké, azaz összesen 220,5 forinthoz jutna az állam. Így az adócsökkentéssel mindössze hat forintról mondana le literenként a költségvetés, de ennél máris többet nyerne, ha egy kicsivel több benzin fogyna az alacsonyabb árak hatására.

Jól jár az állam, ha nem minden áfacsökkentés jut el a fogyasztókhoz

Kérdés persze, hogy mennyit éreznének meg a vásárlók abból, ha csökkenne az adótartalom. Az októberi adóemelés előtt sokan ígérték, hogy nem fogják a teljes növekedést áthárítani a fogyasztókra – nem túl meglepő, hogy végül így is 30-40 forinttal lett drágább az üzemanyag. Ráadásul ha majd egyszer csökkentik az adót, valószínűleg nem lő nagyon mellé, aki úgy gondolja, hogy nem a teljes adócsökkentés mértékét fogják elengedni a kutakon, márpedig ha így lesz, akkor még jobban járhat az állam is. Ha például 364-ről nem 359, hanem csak 362 forintra vinnék le az árat, akkor a költségvetésbe máris közel 2 forinttal több folyna be literenként, mint ha a teljes adócsökkentést lenyelnék a kereskedők.

Már az ígéret is megtette a hatását

Az olaj ára elsősorban azért nő, mert egyre több ország vállalja, hogy korlátozza a termelést. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC még novemberben megállapodott, hogy januártól naponta 1,2 millió hordóval termelnek ki kevesebb olajat, tizenkét nem OPEC-tag ország pedig további napi 612 ezer hordós csökkentést vállalt. Ebből ugyan eddig persze még semmi sem valósult meg, de a hatás már meglett: amióta így döntöttek, újra drágul a kőolaj.

Azt már nehezebb megbecsülni, hogy az adó mértékének változatlanul tartása az inflációt hogyan fogja befolyásolni. Az októberi áremelések előtt az NGM azt ígérte: nem lesz az adóemelésnek inflációs hatása, mert a kedvezmény, amit a fuvarozók és mezőgazdasági termelők kapnak a kereskedelmi gázolaj utáni adóra, szintén nő. Ehhez képest szeptemberhez képest októberre 0,6 százalékos inflációt mértek, amit nagyrészben az üzemanyagok drágulása pörgetett meg. Októberről novemberre kicsit csökkent a benzin és a gázolaj ára, a havi infláció pedig rögtön le is esett 0,1 százalékosra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott