szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A dohánytermékek adója 29 százalékkal emelkedik 2017 végéig, az üzemanyagban pedig kinéz egy 5-10 forintos automatikus jövedékiadó-emelés.

Elkészült a tavaszi adócsomag, vagy a megélhetési rezsicsökkentés csomagja, Lázár János szóhasználatával.

A javaslatot kedden be is nyújtja a Nemzetgazdasági Minisztérium a parlamentnek – jelentette be Tállai András.

A parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, aki egyúttal a NAV vezetője is, azt mondta, a kormányzati ciklus legnagyobb jelentőségű és terjedelmű adótörvény-módosítását készítették el. Vagy 30 törvény változik, de az adórendszer alapvető keretei nem változnak. A törvényjavaslat jelentős része csak január 1-jén lép hatályba.

Az már biztos, hogy drágulni fognak a dohánytermékek. A dohánytermékek adója ugyanis 29 százalékkal emelkedik, 3 lépcsőben, 2017. december végéig. Az első emelés idén szeptembertől lép életbe, e mellett 2017-től zárjegy kerül majd ezekre a termékekre is, mint az alkoholos italokra. Emellett az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek körébe.

 

©

A másik rossz hír, hogy drágulhatnak az üzemanyagok is. A törvényjavaslat ugyanis az olajár világpiaci változásához köti az üzemanyag jövedéki adóját, és ha a meghatározott szint alá csökken a Brent világpiaci ára, akkor emelkedik a jövedéki adó.

A kormány két alternatívát javasol a parlamentnek, 40 és 50 dolláros szintet, amit minden negyedév végén vesznek figyelembe. Ha az olajár 40 vagy 50 dollár alá esik hordónként, a jövedéki adó 5 forinttal emelkedik a benzin, és 10 forinttal emelkedik a gázolaj esetében.

Mivel a Brent mostanában 45 dollár körül jár, a javaslatból rövidesen adóemelés következhet.

A törvényjavaslat megteremti a feltételeit az italautomaták NAV-hoz való bekötésének is.

Lesz adócsökkentés is

Tállai a leginkább a változtatások adócsökkentő részét emelte ki:

  • a baromfihús áfakulcsa jelentősen csökken 27-ről 5 százalékra, az éttermi étkeztetés áfája szintén, beleértve a helyben készített alkoholmentes ital áfáját is,
  • a friss tej áfája is 18-ról 5 százalékra csökken. Ez nem érinti például az UHT tejet, de kihat majd az UHT árára is a friss tej áfacsökkentése,
  • a tojás áfája is 5 százalék lesz az eddigi 27 százalék helyett, mint ahogyan az interneté is.

Mindezzel összesen 55 milliárd forint bevételről mond le a költségvetés.

A másik könnyítő intézkedés a személyi jövedelemadóban lesz, a kétgyermekesek adókedvezménye növekszik, ami 350 ezer családot érint. Ez összességében nem egy jelentős könnyítés, mindössze 15 milliárd forintot ad át a családoknak a költségvetés.

A NAV vezetője azt is kiemelte, hogy a vállalkozások terhei csökkennek. De jobbára kisebb változásokról számolt be: például módosul a kisvállalkozások tételes adója, a társasági adókedvezményben pedig a beruházási adókedvezmény korlátja teljesen megszűnik.

Ösztönözni kívánja a kormány a munkaerő mobilitását is, ezért a munkába járás adómentes költségtérítése 9 forint per kilométerről 15 forintra emelkedik.

Változik a munkásszállásokkal kapcsolatos adóztatás, a mobilitási lakhatási támogatás pedig adómentessé válik.

Az adózás egyszerűsítésével kapcsolatban Tállai arról számolt be, hogy

200 ezer forintig a magánszemélyek automatikus 6 havi részletfizetési kedvezményben részesülnek, ha adótartozásuk keletkezik.

Megkezdődött az adózók minősítése is, amit a most benyújtott törvényjavaslattal tesznek lehetővé. A NAV már minősített több mint 500 ezer adózó társaságot, és megkezdte az értesítésüket. Az osztályozás során 183 ezer adózó lett megbízható és 70 kapott kockázatos osztályzatot, a többi átlagos minősítést.

Kérdésre válaszolva az államtitkár beszámolt arról, hogy a törvényjavaslat nem tartalmazza, milyen cafeteriaelemeket szüntet meg a kormány, de az egyeztetés már folyamatban van, és később benyújtják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak

A lengyeleknél már a 14. havi nyugdíjról szavaznak