szerző:
hvg.hu

Kevesebb munkahelyet hoztak létre az Orbán-kormányok alatt állami támogatással, mint 2004-2010 között, de drágább is lett a munkahelyteremtés.

2011 óta átlagosan 6,8 millió forintnyi állami támogatásba került egyetlen munkahely létrehozása – számolta ki az mfor.hu. A vizsgált időszakban az egyedi kormánydöntések által nyújtott támogatások segítségével 27 542 munkahely jöhetett létre. 2004 és 2010 között egy munkahelyhez átlagosan 4,3 milliós támogatást adtak a kormányok, ezek a beruházások több mint 30 ezer munkahelyet hoztak létre.

A legtöbb új munkahelyet olyan beruházások hozták létre, melyek zömében még a 2010 előtti időszakhoz köthetők. A rangsor élén a Mercedes-Benz beruházása áll, amit a kormány 22,1 milliárd forinttal támogatott, és 2500 új munkahelyet teremtett. A szerződést még 2008 októberében írták alá, igaz, még tavaly is kaptak 12,8 milliárdot, immár az Orbán-kormánytól. Mögötte egy 2007 decemberi szerződést találunk, ami révén 1977 új pozíció nyílt meg, az IT Services Hungary egyedi kormánydöntés révén ehhez 2,1 milliárdos támogatást kapott.

Az Orbán-kormányhoz köthető első szerződés a lista harmadik helyén bukkan fel: a 2007-ben Audival létrejött kontraktus nagy része már ebben az évtizedben valósult meg, a beruházás 1800 új munkahelyet hozott 13 milliárdos állami támogatás segítségével. A top 10-ben mindössze két, a mostani kormányhoz köthető döntés szerepel. Az Audi mellett egy 2014 júniusi szerződés áll ott, amit a GE Infrastucture Hungary Holdinggal kötöttek.

Más a helyzet, ha az egy munkahelyre eső támogatásokat nézzük, akkor látszik, hogy a mostani kormány inkább a kisebb munkahelyteremtő beruházásokat támogatja. Az egy munkahelyre eső legnagyobb támogatások listájának élén szinte csak az Orbán-kormányhoz köthető szerződéseket találunk. A legdrágább munkahelyeket így a Richter Gedeon hozta létre, a 125 új helyet eredményező beruházáshoz tavaly augusztusban kapott közel 5 milliárdot támogatást a cég.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!