szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki önmagát adja, kisebb eséllyel fut be nagy karriert. Aki alkalmazkodik, gyorsabban jut előre. Ezt mondták azok a profi karriertanácsadók, akik a BBC-nek nyilatkoztak a siker titkáról. Persze ellenpélda is akad.

Ha felvételi beszélgetésre mész, akkor legyél őszinte, és add önmagad! – majdnem minden főnök ezt mondja, miközben megfeledkezik arról, hogy ő egyáltalán nem így jutott fel a csúcsra. Mindenhez és mindenkihez alkalmazkodó kaméleon volt, aki aztán a csúcson alakíthatta önmaga szerepét. Persze ha még maradt valami a 30 év előtti fiatalemberből.


Ha a csúcsra törsz, akkor állandóan figyelned és ellenőrizned kell magad!

Ezt mondja Mark Snyder professzor, aki a Minnesota Egyetemen tanít. Egy skálát állított fel, amely az önmegfigyelés mértékét mutatja. Aki jól ismeri saját magát, az általában színészkedni is jobban tud. Donald Trump karrierje, mely az üzleti világból a valóság show-n keresztül vezetett el a Fehér Házba, jó példa erre. Minél közelebb vagyunk ugyanis a csúcshoz, annál nagyobb színészi tehetségre és önkontrollra van szükség. A kaméleon mindig figyel, mindig alkalmazkodik. Képes a változásra és ez a legfontosabb, ha a csúcsra törekszünk.

Ha önmagadra koncentrálsz, akkor el kell dönteni: ki is vagy te? Ki voltál a múltban, ki vagy most, és mi szeretnél lenni?

Herminia Ibarra professzor asszony szerint már ezen a ponton megbukik a jó tanács, hogy légy önmagad. A professzor asszony a London Business School és a francia Insead üzleti főiskola tanára. Szerinte a karrierlétrán csak úgy lehet felmászni, hogy folyamatosan alkalmazkodunk: a főnökökhöz, a munkatársakhoz, az üzleti partnerekhez. A nagyfőnökök is ilyen embereket keresnek. Nem kizárólag azért, mert szeretik a talpnyalókat, hanem mert abból indulnak ki, hogy 5 vagy 10 év múlva egészen más helyzetben kell majd helytállnia az akkori vezetőnek. A globális kihívás permanens alkalmazkodást kíván meg. Aztán a nagyfőnök székében már gondolhatunk arra is, hogy megvalósítsuk fiatalkori elképzeléseinket.

Donald Trump nyilatkozta azt a Reuters hírügynökségnek, hogy nem épp könnyű a csúcson sem, mert ott is folyamatosan alkalmazkodni kell, még az USA elnökének is.

Minden nagy teóriának megvan az ellenpéldája is

A BBC röviden ismerteti a 44 éves Michael Friedrich karrierjét. A nem különösebben ambiciózus férfiú maga az „antikaméleon”. Rövidnadrágban jár be a munkahelyére, ahol vígan közli, lakása épp nincs, egy haverja nappalijában, a padlón alszik. Ehhez képest ő az alelnök a kanadai ScribbleLive informatikai cégnél. Pedig még egyetemet sem végzett. Mégis szívesen alkalmazzák szép pénzért, mert ért az informatikához, több nyelven beszél és bejárta a világot.

Én ilyen vagyok! Nem akarok mindenkinek tetszeni

– mondja a középkorú férfi, aki azért elég szép karriert mondhat magáénak. Az informatikában elég sok a hozzá hasonló lezser figura, aki önmaga szerepét alakíthatja. De ehhez az kell, hogy ő maga permanensen változzon az informatikával együtt, ahol öt év múlva esetleg valami olyasmit kell eladni a piacon, ami ma még nem is létezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított