Tetszett a cikk?

A főváros egyik legkülönlegesebb épülete a Párisi udvar, és felújítása után régi fényénél is ragyogóbban tündökölhet majd. Ám ez még a jövő. A környékbeli lakástulajdonosok és bérlők közül csak egyet nem érint rosszul az elhúzódó rekonstrukció: egy nemzeti dohányboltot.

Egy év múlva, 2018 május-júniusban adhatják át a megújult Párisi udvart – közölték azon a pénteki bejáráson, ahol a rekonstrukció állását mutatták be. A patinás belvárosi műemléképületben luxusszállodát épít a tulajdonos Mellow Mood csoport, ezért 2015-ben elkezdték felújítani. A palota híres földszinti passzázsa korábban üzleteknek adott otthont, ám az elmúlt évtizedekben fokozatosan ürült ki.

Az eredeti tervek szerint a szállodának már meg kellett volna nyílnia, ám a felújítás kezdetekor kellemetlen meglepetés érte a kivitelezőket: ekkor kellett szembesülniük azzal, milyen állapotban van a vasszerkezet, ahogy azzal is, hogy az elérhető tervek és a megvalósítás néha köszönőviszonyban sincsenek egymással. A csúszást és a kezdetben 11,5 milliárd forintosra becsült beruházási költség egymilliárdos növekedését is ezzel indokolják. Igaz, utóbbinál azért volt pozitívum is, a bontásnál ugyanis tízmillió forint értékben találtak a korábbi felújítások idején befalazott értékes elemeket, például Zsolnay kerámialapokat.

Úgy tudjuk, nem csak ez késleltette a rekonstrukciót. A kivitelezőket a mai magyar gazdaság fő problémája is utolérte: a munkaerőhiány, amely nem csak a munkák elvégzését lassította, de erre hivatkozva a terveken is módosítani kellett időközben. Például minőségi hegesztő hiányában az eredetileg hegesztett illesztéseknél végül a csavarozás mellett döntöttek.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A vevő mindenesetre a késések esetére is bebiztosította magát az önkormányzatnál. Az éppen három éve, 2014. május 21-én aláírt adásvételi szerződésben azt vállalta, hogy 24 hónapon belül építési engedélyt szerez és az annak kézhezvételétől számított 58 hónapon belül állítja helyre a műemléki védettséget élvező épületet.

A felújítás előrehaladását a kormány is segítette azzal, hogy 2015 februárjában kiemelt státuszt biztosított a beruházás számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges engedélyeket gyorsított eljárásban kaphatja meg a kivitelezésre alapított projektcég, a Párizs Property Kft.

A pénzmag is adott volt: a kormány ugyanis nem csak kiemelt státuszt biztosított, de az állami Eximbank 2016 májusában 22 millió eurós (6,8 milliárd forintos, vagyis a vételár több mint háromszorosát kitevő) hitelt bocsátott a tulajdonosok, az emírségi Majdi Ayesh, és a mögötte álló két évtizedek óta Budapesten élő üzletember, Zuhair Awad és Sameer Hamdan részére.

Kerülőutak 

Az állami és önkormányzati hátszél ellenére bekövetkező csúszást leginkább a környékbeli lakók szenvedik el, a 2014-es adásvételi szerződésnek volt ugyanis egy nagy hiányossága: megfeledkezett a szomszéd házról. Pedig a Párisi udvar üzleteinek kiürülésével párhuzamosan az elmúlt évtizedekben a passzázs egyik legfontosabb funkciójává vált, hogy bejárata volt annak az átjárónak, amely a Ferenciek terét köti össze az azzal párhuzamos Haris közzel. És amelyen keresztül a Ferenciek tere 11. lakói eljutnak lakásaikba.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A Kígyó passzázs néven ismert átjáró közel sem olyan pompázatos, mint a Párisi udvar, ám annál fontosabb a funkciója, mióta a szomszédos ház bejáratát évtizedekkel ezelőtt befalazták. Pontosabban fontosabb lenne, mivel a felújítás idejére 2015 novemberében az új bejáratot is lezárták – így fordulhat elő, hogy ugyan a cím Ferenciek tere 11., ám az épületben található lakásokat csak a túloldalról, több százméteres kerülővel, egy sétálóutcából lehet megközelíteni.

A szolgalomról és közérdekű használat biztosításáról az adásvételi szerződés helyett egy külön megállapodásban, 2015-ben állapodott meg a beruházóval az V. kerületi önkormányzat, miután az év augusztusában benyújtotta az építési engedélyt a Párisi udvarban építendő szálloda számára.

Ebből a megállapodásból olvasható ki az is, hogy a Párisi udvar üzemeltetője jogosult a területet este nyolc és reggel nyolc között lezárni. Ezen túl pedig az intézmény biztonsága érdekében – bejelentés alapján – legfeljebb 5 munkanapra, egy évben pedig 30 napra le lehet zárni a passzázst.

Hermesz János, a Párizs Property Kft. projektmenedzsere és Fazekas Tamás, a Párisi Udvar néven nyíló szálloda igazgatója a múlt pénteki bejáráson azt mondta: az a szándékuk, hogy a passzázs átjárható legyen nem csak a szállodavendégek és a szomszéd ház lakói, hanem mindenki számára. Hermesz János kérdésünkre hozzátette azt is: a Ferenciek tere 11-be vezető átjáró éjszakai zárását a ház lakói kérték, a velük kötött megállapodás szerint kaputelefont is kiépítenek.

Elveszett kártalanítás

Volt a megállapodásban még egy kikötés: hogy 2017. május 31-ig kialakítják a társasházi bejáratot. Ezt az alapján határozhatták meg, hogy úgy számoltak: 2016 augusztusára kész lesz a bontás, 2017 január végére végeznek a szerkezet építésével, az azt követő két hónapban pedig – a lábazat szigetelésével párhuzamosan – az átjáró festése, burkolása, szerelvényezése, és a két passzázst a jövőben összekötő 160 centis ajtó megépítése.

Egy valami azonban kimaradt a 2015-ös szerződésből – és az ez alapján az V. kerületi önkormányzat által néhány hónappal később elfogadott határozatból is: az, hogy mi történik, ha ezeket a határidőket nem sikerül tartani. Sem kötbérről, sem más szankcióról nem esik szó a csúszás esetére – márpedig az átjárás nem készül el az ígért határidőre.

A lakók pedig zúgolódnak, nem csak az átjárás megszüntetése, de az elhúzódó építkezésen keletkező por miatt is. Felmerült az is, hogy a 32 lakás 22 természetes személy tulajdonosának 500 ezer forintos kártérítést adjanak, úgy tudjuk, az egyik lakó pert is indított emiatt.

A kártérítés a társasház és a Párizs Property Kft. között kötendő megállapodás tervezetébe is bekerült. A lapunk birtokába került, 2016 augusztusában született dokumentum egyébként már 2017. július 31-i határidőt tartalmaz a bejárat kialakítására – a munkafázisoknál is az eredeti tervhez képest három hónappal későbbre teszi a megvalósulást.

Decemberben egy újabb megállapodástervezet került a lakók elé. Ebben már az szerepel, hogy a társasház bejáratát „várhatóan 2018. május 31. napjáig” alakítják ki – természetesen a többi határidő is ennek megfelelően egy évvel tolódik ahhoz képest, amire az önkormányzat áldását adta.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Volt még egy nagy eltérés a két tervezet között: az utóbbi már említést sem tesz kompenzációról, pedig a lakók az eredeti tervekhez képest egy évvel hosszabb ideig érzik a bőrükön az építkezés következményeit. Hermesz János ezzel kapcsolatban ennyit mondott: igyekeznek orvosolni a lakók panaszait az építkezés során keletkező porral kapcsolatban. Kompenzációról ő sem beszélt.

Az építkezés jár még egy kellemetlen következménnyel nem csak a környékbeli lakók, de az arra járó turisták számára is. A rendkívüli kicsi felvonulási terület kényszerűen elfoglalja a Petőfi Sándor utcát, amelyet nem sokkal a felújítás előtt adott át az önkormányzat. És amelyet 2015 decemberében az építkezés miatt ismét lezártak, a mostani menetrend szerint pedig ez a lezárás még novemberig el is tart.

A szomszédos ház egyik lakója, Kőszeg Ferenc emiatt a nyílt levélben tiltakozott. A peticiok.com közzétett írásban ő és az aláírók azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat ne engedélyezze a lezárást. A felvetésre adott válaszában az önkormányzat jelezte: a beruházó közterület-használati díjat fizet a lezárásért, és köteles az eredeti állapot visszaállítására is. Mellesleg arról igyekeztek meggyőzni, hogy a lezárás nem jár jogsérelemmel, csak előnnyel, például amiatt, hogy így megkímélhetik a helyi lakosságot az építkezéssel együtt járó tranzit tehergépjármű-forgalom okozta por-, zaj- és rezgésterheléstől.

A furcsa kivétel 

A kis felvonulási területen azért egy dolog elfért: egy nemzeti dohánybolt. Mindez azért is furcsa, mivel a cég már azt követően költözhetett az épületbe, hogy azt az önkormányzat árulni kezdte, vagyis sejteni lehetett a kiürítést.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

2014-ben, az eladás idején egyébként négy cég bérelt üzlethelyiséget az épületben, közülük az 1952 óta ott üzemelő Jégbüfé a legismertebb. A cukrászda másik két bolttal együtt ki is költözött az épületből, a dohánybolt azonban maradt: most a kibontott földszinti tér helyett a felvonulási területre – a buszmegállóba – felhúzott bódéban működik.

Kérdés, ez miért nem zavarja a beruházót, a BKK-t vagy éppen az önkormányzatot. A válasz a tulajdonosok személye lehet: a koncessziót elnyerő céget, a Szivar Torony City Bt.-t ugyanis Rogán Antal szomszédja, az állami kommunikációs tendereken is sikert sikerre halmozó Csetényi Csaba alapította Krskó Tiborral – utóbbi ma is beltagja a több belvárosi trafikot is elnyerő cégnek.

Az épület kalandos történetéről ebben a cikkünkben olvashat érdekességeket: A kémfilmesek is imádták – nézze meg, hogy újul meg a Párisi udvar.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé