szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az áruházlánc tervei szerint 2020-ra az összes éttermükre kiterjesztik a takarékos ételfelhasználást célzó programot.

Három éven belül felére akarja csökkenteni a szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét éttermeiben az IKEA, amely a világ egyik legnagyobb gyorsbüféhálózatát is működteti. A cél a kiadásokkal való takarékoskodás és a környezetterhelés csökkentése.

A svéd multi 400, áruházon belüli önkiszolgáló éttermeiben napi átlagban 300 kilogramm élelmiszer kerül kukába – mondta Ylva Magnusson, a konszern vendéglátóipari ágazatának szóvivője, amikor bejelentette a pazarláscsökkentési tervet. Az IKEA-éttermek éves szinten összesen 43 ezer tonna ételt dobnak ki.

December óta 84 étteremben vizsgálták, mely napokon és mely napszakokban kerül a szemétbe a legtöbb élelmiszer: ennek alapján jobban a kereslethez igazították az elkészített étel mennyiségét, és ez a kidobott ételek 79 tonnás csökkenését eredményezte. Ételenként öt eurós átlagárat számítva ez 880 ezer euró megtakarítást jelentett a cégnek.

A kedvező tapasztalatok alapján 2020-ig kiterjesztik a pazarláscsökkentő programot az áruházlánc összes egységére – közölte a szóvivő. Az IKEA-éttermek forgalma 8 százalékkal 1,9 milliárd euróra emelkedett a 2016 augusztusával zárult pénzügyi évben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!