Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Sajtótájékoztatón jelentette be a Mol, hogy szponzora lesz Hosszú Katinkának, majd Hernádi Zsolt elmondta, miben is hasonlít Katinkához. De előkerült a FINA-konfliktus és a Pásztory-cikk éppúgy, mint a Mol közép-távoli jövője.

"Mindketten győztesek vagyunk"

– mondta Hernádi Zsolt Mol-vezér arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a közös benne és Hosszú Katinkában. "Mi nem futunk el a harctól" – mondta később, és akkor is bólogatott, amikor Katinka a FINA-féle konfliktusról beszélt: konfrontálódni kell, "gyerünk bele!", ezt a mentalitást szereti a Mol első embere. Mindezt tehát az a cégvezér mondta, aki egyes pletykák szerint egészen kreatív módon érte el, hogy ne nyomozzanak az ellene folyó megvesztegetési ügyben, és akit tavaly október vége óta nem köröz az Interpol. De Hernádi akkor is bólogatott Katinka szavaira, amikor azt ecsetelte: szereti "feszegetni a határokat".

Hernádi és Hosszú azért jött össze, hogy bejelentsék, Katinka a Mol-csapat tagja lesz, azaz a magyar multi az úszóbajnok szponzorává lép elő. Az összegekről hallgattak a felek, Hernádi ugyanakkor a magyar labdarúgó-válogatottnak nem felejtett el odaszúrni: a focistákat is szponzorálja ugyanis a Mol, akik – ellentétben Katinkával – épp nem a világhírnév felé igyekeznek.

©

Katinka elmondta: érett már ez a mostani konfliktus a FINA-val, a szervezet ugyanis korábban nem reagált a felvetéseire. Mint ismert, a FINA szabályokat változtatott, és többek közt korlátozná a versenyzőket abban, hogy hány versenyszámban indulhatnak, és ezt Katinka kifejezetten neki szánt személyes húzásnak tartja.

Az összefogást sürgető Katinka nyílt levelére Pásztory Dóra paralimpiai bajnok reagált a WMN-en, számon kérve azt, hogy Hosszú alig kommunikál, szinte megközelíthetetlen, a párbeszédet sürgető attitűdje nem párosul a párbeszéd gyakorlatával. Másrészt pedig egyenlő feltételeket követel, miközben itthon kivételezett helyzete van: úszóiskolája, az Iron Aquatics a hírek szerint korábban kiszorította a többi úszóiskolát a Duna Arénából, most pedig úgy hírlik, Csillebércen a Nemzeti Úszóakadémián lesznek kivételezett helyzetben, amit Szabó Tünde Emmi-államtitkár sem cáfolt a hvg.hu-nak egyértelműen.

Hosszú azt mondja, sok úszó reagált a levelére, külföldiek is, most fognak elkezdeni gondolkodni, milyen formában álljanak össze, milyen érdekvédelmi szervezetet hoznak létre.

Katinka reagált Pásztory válaszlevelére is, azt mondta, szívesen beszélgetett volna Pásztoryval, és sajnálja, hogy ő is a nyílt levél formátumot választotta. Pásztory Dóra azt mondta a hvg.hu-nak, eddig kétszer pattant le az Iron Lady-s kommunikációs falról, nem tudott eljutni Katinkához, de meg fogja próbálni harmadszor is. A cikkének csak iróniából adta a nyílt levél címet.

©

Iron Lady, vas akarat

Hosszú beszélt az Iron Lady-brandről, amely egyre terebélyesedő cég, most már 40 munkatárssal, ebből nyolc dolgozik Katinka körül konkrétan az úszással kapcsolatban, a többi az egyéb cégleágazásokat (Iron Aquatics és társai) csinálja. És azt is elmondta Katinka, miből tanulta eddig a legtöbbet: a londoni olimpiai kudarcból. Az akkori amerikai edzőjének tanítása szerint úgy ment oda, hogy biztos olimpiai bajnok lesz, ne is gondoljon másra, legyen pozitív – de a versenyek előtt bekúszott a tudatalattijába a kétség. Nem, épp hogy fel kell készülni arra, hogy kikaphat, a lényeg az, hogy kiússza magát, és megússza a tervezett időt. És ha az menni fog, jönnek az eredmények is.

Hernádi megjegyezte, nekik is voltak kudarcaik, ezekkel szembe kell nézni. "Sakk-matt? Nincs vége a játéknak. Kezdődik egy új játék!"

A Mol egyébként kiemelkedő cég, mert a 300 felső vezető átlagéletkora 40 év alatt van. Hernádi beszélt a cég hosszabb távú céljairól is, még egy ideig biztos nem kell attól tartani, hogy a megújuló erőforrások átveszik a vezető szerepet, 15 év múlva még a szénhidrogén alapú termékek eladásából származik a cég bevételeinek több mint fele.

©

De készülni kell, a Mol egyrészt beruházásokat tervez a másik nagy olajfelhasználó iparág, a vegyipar területén – 15 év alatt 4,5 milliárd dollárnyi beruházást terveznek a régióban. De általánosan megújul a Mol, Hernádi szerint öt év múlva már nem kőolajipari cég, hanem általános cég lesz a Molból – ha mindehhez hozzácsapjuk Hernádi vízióját, hogy míg most az ember egy töltőállomáson megtankol, és mellesleg vesz valamit, addig hamarosan mindenfélét bevásárol és mellesleg meg is tankol – valamiféle általános bevásárlóközponti profilváltást enged sejtetni ez az elnöki bejelentés. Feltéve, ha még öt év múlva is Hernádi lesz a Mol élén.

Katinka is beszélt a terveiről, Tokióig mindenképpen úszik és egyáltalán, nagyon szeret úszni, benne van most a sportban. Csakis a családalapítás kedvéért állna le az élsporttal. Kérdésre, hogy mennyire bántják, zavarják a támadó cikkek, kommentek, Katinka annyit mondott, inkább erőt nyer tőlük, a negatív kommunikációt nem szabad kizárni – sok pluszenergiát kap tőlük. Példaként az olimpia előtti New York Times-os támadó cikket említette, ami után úgy úszott, hogy le sem lehetett lőni.

A felek bejelentettek egy jótékonysági akciót is: Katinka felajánl egy általa aláírt úszósapkát, egy arról készült képet a Mol kitesz a Facebook-falára, és ha 25 ezer lájk érkezik a képre, akkor a cég 3 millió forinttal támogatja a Gézengúz alapítvány hidroterápiás módszerét, amely hároméves korig segít koraszülött és sérült kisgyerekek mozgásfejlődésén. Az úszósapkát a lájkolók közt kisorsolják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Bödőcs már tudja, hol építik újjá a Notre-Dame-ot

Bödőcs már tudja, hol építik újjá a Notre-Dame-ot