szerző:
hvg.hu

Bonyolult, de nem egészségtelen – így jellemezte kettejük kapcsolatát Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup a New York Times cikkében. A lap a riói olimpia előtt hosszú írást közölt arról, hogy Tusup edzőségével Hosszú hogyan tudott előrelépni a londoni olimpia után és hogyan változott meg a személyisége is. Szót ejtettek Tusup sokak által kifogásolt edzői módszereiről és viselkedéséről, illetve idézték Hosszú Katinka édesapját is, aki kiállt veje mellett.

Inkább maradna a vízben és fulladna bele – mondta a New York Times forrásai szerint Shane Tusup Hosszú Katinkának az áprilisi arizonai Grand Prix után, ahol felesége csupán az ötödik helyet szerezte meg 200 méter vegyesen és háton. Tusup a lap szerint a többi csapat tagjai előtt szidta Katinkát, aki kerülte a szemkontaktust vele.

Egy másik, indianapolisi versenyen decemberben videóra vették Tusupot, ahogy a Hosszú szereplése miatti dühkitörésében eldobja a sapkáját és belerúg a hirdetőpalánkba. Josh Prenot amerikai úszó, aki a felvételt készítette, a Twitteren azt írta, mindenki élvezte az ominózus futamot, kivéve "ezt a srácot". "Hűtsd le magad, ember" – tanácsolta Tusupnak.

Az olimpiai érmes Jessica Hardy – aki korábban együtt edzett Hosszúval Los Angelesben – úgy fogalmazott, hogy látott már kemény edzői viselkedést, de Tusupnál ez egy újabb szintet ért el és ijesztővé vált. Hardy egyébként 2013 óta nem beszél Hosszúval, miután Tusup eltanácsolta tőle, mondván, elvonja a figyelmét.

©

Tusup temperamentumosabb Hosszúnál, a medence melletti kitörései miatt kapott már hideget-meleget, vannak, akik természete miatt távolságot is tartanak vele. "Edzőként elég kemény" – mondta a lapnak Hosszú, aki szerint a férje otthon viszont "szuperédes, szerető és nagyon vicces". Szerinte a férj-edző felállás mindenképpen nehéz, de megéri.

Tusup azt mondta, szerinte azért van meglehetősen rossz híre az USA-ban, mert a medence szélén álló szülők csak azt látják, hogy kiabál Katinkára, amikor nem elég gyors. Szerinte viszont az az úszás nehéz része, hogy ne elégedjenek meg az épp kielégítő, "OK" teljesítménnyel, ennél több kell, erről meg is egyeztek Hosszúval.

Katinka édesapja kiállt Tusup mellett, szerinte Katinka első edzője, a nagypapája is ilyen kemény volt, és ő is családtag volt, "de nem a medencénél". Hosszú István szerint lánya és Tusup szeretik egymást, működik a kapcsolatuk, "akkor pedig miért ne" dolgoznának együtt.

©

A New York Times az úszó és a férj/edző kapcsolatát a medence vizéhez és a klórhoz hasonlította, egyiket sem nagyon lehet megtalálni a másik nélkül. A terjedelmes írás részletesen ír kettejük közös éveiről és arról is, Katinkából lépésről lépésre hogy lett Iron Lady. Felidézték, hogy Tusupot 2012-ben kérte fel Hosszú, hogy legyen az edzője, miután a nagy nyomás miatt nem tudott érmet szerezni a londoni olimpián.

Azóta az úszótársak szerint Hosszúra rá sem lehet ismerni, nőtt az önbizalma, férje rengeteget javított a technikáján, a korábbiakhoz képest sokat gyúr az edzőteremben, hozza az eredményeket és a riói olimpián két számban is éremesélyes. Tusup módszere szerint érdemes többet versenyezni, mint edzeni, ráadásul ez anyagilag is jobban megéri a pénzdíjas versenyek miatt.

©

Dave Salo, aki Kaliforniában edzette Katinkát egészen a londoni olimpiáig, elismerte egykori tanítványa és Tusup eredményeit, de a cikkben azt is elmondta, aggódik. Szerinte az úszóval kapcsolatban "a legnagyobb kérdés" a férje, Hosszú motivációjával kapcsolatban pedig felvetette, Katinkát "az önbizalom vagy a félelem hajtja-e".

Tusup mindig is azt mondta Katinkának, hogy ha talál egy jobb edzőt, akivel még jobb lehet, vagy nem működik, amit csinálnak, estleg változtatni kell valamin, Hosszú mondja meg neki, ő hátralép és átadja a helyét az új edzőnek, és boldogan élnek majd. "Ez az ajánlat a mai napig él" – tette hozzá a férj és edző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A TV2 napi agymosása: Orbán már szimbólum és felrázza a kishitű, irigy magyarokat

A TV2 napi agymosása: Orbán már szimbólum és felrázza a kishitű, irigy magyarokat

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

A hatályba lépett hajléktalanrendeletről ír a BBC is

A hatályba lépett hajléktalanrendeletről ír a BBC is