szerző:
hvg.hu

Furcsa módszerrel vett ki vagy tervez kivenni több tízmillió forintot az Orbán család egyik cégéből a miniszterelnök édesapja és testvére, a két Orbán Győző – közölte a Magyar Nemzet.

A Gánt Kő és Tőzeg Kft. eddig is aranybánya volt a tulajdonosok számára, csak az idén 730 millió forintot fizet ki a családnak osztalékként, de nem csak így jutnak jelentős összeghez a bányavállalatból a kormányfő rokonai – írta a Magyar Nemzet.

A céget éppen most szeretnék kettéválasztani Orbánék úgy, hogy a megmaradó cég kizárólag idősebb Orbán Győzőé lesz, míg a vállalatból kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifjabb Orbán Győző kezébe kerül.

A tranzakció miatt a vállalatnak számos olyan dokumentumot is le kellett adnia a cégbíróságon, amelyeket egyébként nem hoztak volna nyilvánosságra.

A leadott leltár szerint tavaly év végén a vállalatnak egyaránt bő 35-35 milliós áruszállításból vagy szolgáltatásból származó kötelezettsége állt fenn a két Orbán Győzővel szemben. Nem túl általános, hogy természetes személynek ilyen típusú követelése legyen saját cégével szemben, különösen nem magánszemélyként.

A lap több számviteli szakértőt is megkérdezett arról, mi lehet a magyarázat, ám többségük azt mondta, nem igazán találkozott még effélével. Végül egyetlen lehetséges magyarázatot kaptak, ami a hatályos jogszabályok alapján valóban működhet: a tulajdonosok ingatlant adnak bérbe a társaságnak.

A leadott iratokban találtak is egy olyan ingatlant, amelyet a Gánt Kő és Tőzeg Kft. használ, de nem a cég tulajdonában van, hanem a két Orbán Győzőtől bérli a vállalat. Ez magyarázatot adna arra is, miért azonos összegű a két kötelezettség.

Az összeg nagyságát azonban semmi sem indokolja, a cégnek egyetlen olyan ingatlanja sincs, amely bő 70 millió forintot érne, olyan pedig egyáltalán nincs, amelyet ennyiért kellene bérelni. Különösen, hogy a bérelt ingatlan tulajdoni lapjából az derül ki, hogy jelen esetben egy Hahót külterületén található, postai cím nélküli, nagyjából 6600 négyzetméteres területről van szó.

A cégbíróságra leadott dokumentumokban van utalás arra, hogy a vállalat nemcsak ezt az egy ingatlant bérli a miniszterelnök öccsétől és édesapjától, hanem azokat a területeket is, ahol a bányaművelés zajlik – ezekről azonban részletesebb adatot nem közölnek.

Érdekes kérdés, hogy miért jobb üzlet, ha a társaság bérli ezeket. A szakértők szerint ez járhat adóelőnnyel, hiszen a társasági adó legalább egy részét meg lehet spórolni, bár ezzel jelenleg legfeljebb néhány millió forintot fognának a tulajdonosok.

Valószínűbb, hogy a módszer inkább csak pozitív melléktermék, ennél fontosabb, hogy vélhetően valamilyen jogi megfontolásból az ominózus ingatlanok tulajdonjogát cégen kívül tartsák.

A Magyar Nemzet kereste a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-t, illetve az ügyvezetőjét, ifjabb Orbán Győzőt, de lapzártáig nem kaptak válaszokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén