szerző:
hvg.hu

A bagi romatelepen hat ház kapott most kerti árnyékszéket, a végső cél az angol WC bevezetése a telepi házakba.

A közel négyszáz fős bagi romatelepen kevesebb mint tíz család rendelkezik angol wc-vel, közel tíz házban pedig még a kültéri illemhely sem biztosított, más házakban pedig a vízhez való hozzáférés okoz gondot, ezért a Prezi 100 önkéntese a BAGázs Közhasznú Egyesülettel közösen ezen a helyzeten próbált segíteni, múlt pénteken az önkéntesek munkája nyomán tizenegy családnál történtek​​ meg ​​a ​​vízbevezetés​ ​előkészületei,​​ hat​​ ház ​​pedig ​​kerti ​​árnyékszéket​​ kapott.

Both Emőke​, a Bagázs Egyesület elnöke elmondta, a vízhez és egyéb higiénes alapfeltételekhez való hozzáférés problémája ma Magyarországon minden romatelepen megjelenik. "Roma integrációról nem beszélhetünk addig, amíg nem adunk esélyt arra, hogy a 21. századhoz megfelelő körülmények között éljenek emberek. Folyamatosan figyeljük majd a részt vevő családokat, akiknek lehetőségük van a fejlesztési szintek közötti előrelépre. A végső cél az, hogy minél több házban legyen víz és WC, és persze nagyon fontos, hogy a telepiek hozzáállása a higiéniás témákhoz megváltozzon” – mondta az egyesület elnöke.

A projekt ötlete így egyrészt a telepi családok szükségleteire, másrészt a faluközösség, az intézmények jelzésére született, a helyi szakemberek tapasztalata ugyanis az, hogy a telepen élő gyerekek óvodai, iskolai részvételét sokszor gátolja, hogy olyan házakban élnek, ahol a minimálisan elvárható higiéniás feltételek sem biztosítottak. A roma családok helyzetének javítása mellett kiemelten fontosnak tartja a szervezet, hogy a program változást indítson el a közösség egészét érintő járvány- és közegészségügyi helyzetét illetően is.

A programra jelentkező, abban részt vevő telepi családok saját munkájukkal is segítik az ügyet: vízaknát ásnak, betonoznak, sőt, egy minimális anyagi önrészt is vállalnak annak érdekében, hogy a higiéniás körülményeik változhassanak. A következő 8-10 hónapban először kerti árnyékszéket építenek és bevezetik a vizet a telkekre, majd kiépítik a csatornát, végül pedig be is vezetik azt, de úgy, hogy a családok képesek legyenek annak finanszírozására, fenntartására is. Negyedik lépésként vizet is bevezetnek a házakba, és kiépítik az angol WC-t.

A programban részt vevő több ingatlannál problémát okoz viszont az is, hogy a csatornát illegálisan használják a családok​, így ennek jogi vonatkozásait, a legalizációs folyamatot is a BAGázs Egyesület intézi.

A Prezi öt éve támogatja az egyesület munkáját, ​több alkalommal is jártak már a telepen, múlt pénteken pedig a cég közel 100 önkéntese segített a vízzel kapcsolatos munkálatokban.

A Budapesttől mintegy negyven kilométerre fekvő Bag romatelepének életében a BAGázs Egyesület 2011 óta vesz részt és végzi a felzárkóztató munkát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Windisch Judit Itthon

A konténer, mely közösséget épít

"Ha ma egy forintot fektetsz be egy fiatal oktatásába, tíz év múlva az hatot ér" - állítják a bagi romatelepen élők képzésébe időt, energiát, szeretetet befektetők. Most valahol félúton járnak, az említett tízből évből öt telt el, az eredmények pedig, ha lassan is, de már jönnek. Elmentünk, és láttuk, milyen erőfeszítések kellene ehhez - mindkét oldalról.

Papós Tamás Tech

Cigánytelepen írják a tanmesét: így kellene informatikát tanítani a gyerekeknek

Mi lesz egy gyerekből, ha az alapvető digitális ismeretekkel sincs tisztában? A bagi cigánytelepen bele sem akarnak gondolkodni, inkább lelkes önkéntesekkel, győztes pályázattal és némi kreativitással bemutatják: pár tablet és néhány ötlet is elég egy színes konténerben, hogy hasznosabb tudást adjanak, mint egy átlagos középiskola informatikaórái.

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Financial Times: Orbánnak nincs helye a Néppártban

Financial Times: Orbánnak nincs helye a Néppártban

Schmidt Mária wellness-szállókban képezné tovább a történelemtanárokat 1956-ról

Schmidt Mária wellness-szállókban képezné tovább a történelemtanárokat 1956-ról

Vasco da Gama elsüllyedt hajójában találták meg a világ legrégebbi tengeri csillagóráját

Vasco da Gama elsüllyedt hajójában találták meg a világ legrégebbi tengeri csillagóráját

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út