szerző:
hvg.hu

Nincs jó helyzetben a kormány kedvenc sörgyára, az eladósodás üteme gyorsabb, mint a forgalomnövekedésé. A cég 19-re húzott lapot, hamarosan kiderül, jól tette-e. A Csíki sör tagad mindent, szerinte jók a tendenciák.

Eladósodott a Lixid Project SRL, a Csíki Sör gyártója, írja az MNO, amely úgy tudja, nem jött be az előremenekülő technika, a cég erős magyarországi terjeszkedése nem jött be, a vásárlók nem vesznek Csíkit érzelmi okokból. Maga a cég elnöke, Lénárd András is panaszkodott a magyarországi konkurencia kartellgyanús összefogására a kormánysajtóban. Azt is elmondta, "a nyári szezonban nem nőttek az eladásaink", ezért vágtak bele a házhozszállításba, A számok sem állnak jól: 4,5 millió eurós forgalom mellett 1,6 millió eurós, 500 millió forintos veszteséget termelt a Lixid Project SRL, összeadóssága pedig 16 millió euró.

A cég reagált a cikkre, állítja, a Csíki Sör eladásai egyre nőnek, dinamikusan fejlődik, bővítik a piacukat – a kérdés nyilván az, hogy ez az ütem elegendő-e, tehetjük hozzá. Az Átlátszó Erdély cikke szerint nem. A lap kiderítette, teljesen elzálogosították a céget. A cég minden értékén jelzáloghitel van – a lap azt is látja, hogy az eladósodás mértéke gyorsabb, mint a terjeszkedésé.

A cég tagad, szerinte nincs csődközeli állapot, a 2016-os kiugró veszteség oka egy könyvelési kérdés, "egy 2016-os fejlesztés és beruházás egyes költségeinek elszámolása". Bár az MNO sejteti, hogy a magyar állam segíthet a cégnek, az cáfolja, hogy bármikor is magyar közpénz kerülne a cégbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!