szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globalizáció elképesztő ötleteket ad a világ hagyományos ételeit és italait előállító országok vállalkozóinak is.

 A köztudatban a gallok földje a kiváló húsok, tengeri termékek, kenyerek, zöldségek és gyümölcsök kimeríthetetlen és hangsúlyozottan francia tárháza. És akkor az italokról, a borokról, a konyakról vagy a calvadosról, a legendás almapálinkáról még szó sem esett. De a vállalkozó szellemű franciáknak nem elég a saját, a hazai pálya, a saját tradíció.  Néhány elszánt üzletember úgy gondolja, hogy a francia földön termett japán rizsből igazi japán rizsbor, tehát szaké készíthető, Japántól tízezer kilométernyi távolságban.

 Az ötlet onnan származik, hogy az utóbbi években radikálisan megugrott Franciaországban az eredeti japán szaké behozatala. De egy hétdecis üveg ára akár 80 euró is lehet, tehát drága. De van igény a termékre, állítja Grégoire Boeuf, aki egy hat hónapos szaké tanfolyamon vett részt Japánban. Alaposan áttanulmányozta az erjesztés fázisait, az alapanyagként használt rizsszemek finomított alakítását. Szerinte a francia éghajlat alkalmas a Japánból származó rizs termesztésére. Ez fontos, mert a japán rizs radikálisan különbözik az Európában már meghonosodott fajtáktól. Szóval beindult a francia szaké gyártása, és az első palackok, már piacra kerültek, üvegenként 28 eurós árral. Ez lényegesen alacsonyabb, mint az importált japán szaké ára- írja az AFP.

Ízlik-e majd a fogyasztóknak, és a japán szaké szakma tekintélyeinek? Nagy kérdés, de a francia szaké kultúra meghonosítói arra hivatkoznak, hogy Japánban a helyi viszki már felveszi a versenyt, legalábbis az eladási statisztika szerint, az igazi skóttal.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!