szerző:
hvg.hu

Hat középiskolás mesélt erről a Financial Timesnak. A napi 11 órás munkát az Apple szerint a diákok önkéntesen végzik, és egyébként is kompenzálják érte őket.

Hat gimnazista mesélt a Financial Timesnak arról, hogy napi 11 órát dolgoznak a kínai Csengcsouban az Apple fő ázsiai beszállítója, a Foxconn összeszerelő csarnokában.

Az egyik név nélkül megszólaló lány állítja, napi 1200 iPhone-kamerát szerel össze, egy másik megkérdezett diákmunkás pedig azt mondta, nagyjából 3000 tizenhét-tizenkilenc éves gyermektársukkal együtt dolgoznak ott.

A 11 órás gyermekdolgoztatás természetesen sérti a kínai törvényeket, az Apple erre pedig úgy reagált, hogy lefolytattak egy vizsgálatot, amely alátámasztotta a híreket. Hozzátették azonban, hogy az érintett diákokat mindig kompenzálták a munkáért cserébe. Azt azonban elismerték, hogy a túlóráztatás helytelenül történt, mivel heti 40 helyett 55 órát dolgoztak. Azonban az Apple és a Foxconn is hangsúlyozta, hogy a diákok önkéntes munkát végeztek a gyárban.

A munka önkéntes mivoltáról azonban az egyik megszólaló azt mondta a Financial Timesnak, hogy az iskolában, ahova járnak, kötelezővé tették ezt a pár hónapos "szakmai gyakorlatot" ahhoz, hogy tanulmányaikat elvégezhessék. Hozzátette, az elvégzett munkának nem sok köze van a tanulmányaihoz, mivel ők egy közlekedési szakiskolába járnak. Az érintett iskola megtagadta a válaszadást az ügyben.

Az Apple-nek sok egyéb problémája is van mostanában, pl. az új, iOS 11-es szoftver különböző hibáira is rengetegen panaszkodnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Egy diák volt a kercsi gyilkos

Egy diák volt a kercsi gyilkos

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Világháborús gránátot találtak a Lánchídnál

Világháborús gránátot találtak a Lánchídnál