szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Coop csak így tudja alacsonyabb létszámmal is működtetni az üzleteit, de bért emelni nem tudnak.

Kedden a Lidl, korábban a Spar, az Aldi, a Tesco és az Auchan is jelentett be béremelést az alkalmazottaknak, azonban csak a boltosok negyede, mintegy 50 ezer ember dolgozik a multinacionális élelmiszeripari válllalatoknál, míg a többiek jellemzően kis- és középvállalkozásoknál dolgoznak, ahol továbbra is fennáll a munkaerőhiány - számolt be riportjában az RTL Klub.

A kisebb üzleteknél az alkalmazottak általában a garantált bérminimumot keresik, de a tulajdonosoknak sokszor ezt is nehéz kigazdálkodniuk. A riportban megszólaló egyik bolttulajdonos azt mondta, ahhoz, hogy fel tudja venni a bérversenyt a nagyobb áruházakkal, a duplájára kellene emelnie az árakat, de akkor elvesztené a vevőket, míg így az alkalmazottai fognak elmenni máshová dolgozni.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta, a béremelésekkel a nagyvállalatok el fogják szívni a munkaerőt az alacsonyabb fizetést kínáló kisebbektől, ezért a munkaerőhiány megmarad, csak épp a továbbiakban a kisboltos hálózatoknál fog jelentkezni.

A mintegy 30 ezer embert foglalkoztató magyar üzletláncnál, a Coopnál már most hiányzik 3 ezer ember, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke pedig elmondta,

kisebb településeken, például a Dunántúlon hétfőnként nem nyit ki a boltok egy része, mert csak így tudják alacsonyabb létszámmal is működtetni az üzleteket.

A szövetség speciális járulékcsökkentést szeretne a kormánytól a bajba jutott boltoknak, ugyanis szerintük a garantált bérminimum kötelező emelésébe több üzlet is belerokkanhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!