szerző:
hvg.hu

Néhány éven belül másodszor is több száz millió forintot kellett betenni az újpesti focicsapatot működtető cégbe.

Nagy összeget kellett betolniuk a tulajdonosoknak az újpesti focicsapatba a fennmaradás érdekében – írta meg az mfor.hu. A klubot működtető gazdasági társaság tőkéjét már a működés második évében eltüntette a hatalmas veszteség, most pedig újra 728 millió forintot kellett betenni a cégbe.

A legfrissebb éves beszámoló szerint a legutóbbi üzleti évében – amely a megszokottakkal ellentétben a 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra vonatkozik – 186 millió forintos veszteséget halmozott fel az Újpest 1885 Futball Kft. A klubnál továbbra sem tudtak úgy változtatni a gazdálkodáson, hogy sikerüljön nyereségessé tenni az üzletmenetet.

A klubot üzemeltető céget 2013-ban alapították. 2014-ben 1,081 milliárdos veszteséget értek el, ami a saját tőkét 1,007 milliárdos mínuszba húzta. 2015-ben a helyzet tovább romlott, 619 milliós újabb veszteséget hoztak össze, a saját tőke pedig a negatív tartományban maradt.

Ha két egymást követő évben fennáll a mínuszos saját tőke, akkor a fennmaradás érdekében a tulajdonosoknak pénzt kell betenni, különben a cégbíróság legvégső esetben a működéstől is eltilthatja a társaságot.

Nem ez volt az első ilyen manőver: 2015-ben 1 milliárd forint saját tőkét kellett volna pótolni. Ehhez egy 1,3 milliárdos pótbefizetés sem volt elég, mert több mint 600 milliós veszteséget termelt a cég. Így a tulajdonosok 4 év alatt közel 2 milliárd forintot tettek be a cégbe, ami lényegében a veszteségek finanszírozását szolgálta.

A beszámolóból az is kiderül: a bevételek mindössze 5 százaléka, 40 millió forint származott jegyértékesítésből. A bérköltség 788,7 milliót jelentett, vagyis a klubhoz befolyt nettó bevétel még a játékosok és az alkalmazottak fizetését sem képes fedezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Országjárásba kezd az Orbán-kormány

Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár