szerző:
hvg.hu

Miután Kósa Lajos miniszter megszólalt a csengeri nővel aláírt okiratokról, kíváncsiak voltunk arra, mit mond minderről Szabó Gáborné. És arra, ki is ő valójában. Kiderült, hogy a szabolcs-szatmári városkában ismerik őt. A Kósával bonyolított ügylet körül azonban nagy még a homály.

“El ne higgye ezt a sok hazugságot”

- int az idős hölgy a csengeri Petőfi utcában és mutat az akkor már órák óta a sajtónak nyilatkozó rejtélyes úrra a szomszédban.

Szabó Gáborné házánál járunk, ő az a “csengeri háztartásbeli”, aki megbízóként szerepel azokon a szerződéseken, amelyeket a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra és amelyek miatt Kósa Lajos permanens magyarázkodásra kényszerül. Pláne, miután kiderült az is, hogy Kósához közelálló embereknek Szabónéval közös cége lett.

A szomszédok szerint hazudozó ember, aki a Szabó család barátjaként mutatkozott be. Nem ügyvédje, nem jogi képviselője a hölgynek ám láthatóan bennfentes a városszerte hírhedt család ügyeiben.

Délre már a negyedikek voltunk a magyar lapok közül, amelynek a fenti videóban elhangzottakon kívül elmondta, hogy

  • A hölgy nagyjából 10 éve örökölt az édesapjától, aki számos nyugat-európai cégben volt tisztségviselő

  • Akármilyen hihetetlen, az összeg valóban 4,3 milliárd euró, azaz mintegy 1300 milliárd forint

  • 2009-ben 5 milliárd forintnyi összeget átutaltak az érintett házaspár számlájára

  • Eközben a család korábbi ügyvédjén keresztül megismerték Kósa Lajost

  • Az átutalt milliárdokat “visszahívták” és a fennmaradó összeg sem került hozzájuk, mert valaki vagy valakik vitatják az örökösödés jogosságát

  • Miután az örökségként várt összeget részben annak megérkezte előtt is költeni kezdték, kölcsönt vettek fel egy kft-től és egy magánszemélytől

  • Ezt a kölcsönt nem tudták fizetni, a kft feljelentést tett, rendőrségi nyomozás indult

  • A férj a vizsgálat részeként lefolytatott házkutatás után öngyilkos lett, ám előbb eljuttatta a Magyar Nemzet által publikált szerződéseket egy ellenzéki politikushoz

  • Nem igaz, hogy Szabó Gáborné háziőrizetben van

Sok minden másképp lehet

A szomszédok egyöntetűen zavaros családként írják le Szabóékat. Ennél azonban konkrétabb dolgok is megkérdőjelezik az ismeretlen családi barát beszámolóját.

Mi is megírtuk, hogy ekkora örökséget évtizedek óta nem hagyományoztak senkire Németországban, még úgy is hajmeresztően magas összegről van szó, hogy a férfi állítása szerint több nyugati országban volt érdekelt az örökhagyó.

Hogy az örökség valóban létezik és hogy tényleg vagyonos családról van szó, egy 2009-es keltezésű bankszámlakivonattal akarta bizonyítani, ám ebben szó sincs egyenlegről, pusztán az a keret tesz ki összesen 4 milliárd forintot, amit egy vásárlás során elkölthetne a házaspár, ha valaha lenne ekkora összeg a számláján.

A házba pedig hetente többször is érkeznek rendőrök, a szomszédok szerint Szabóné jó pár hete nem lépett ki az utcára, ám az udvaron többek is látni vélték a lábán lévő eszközt, amely a házi őrizeteseket hivatott ellenőrizni.

Szerették a férjét, jó embernek tartották, míg a feleség ügyeiről mindenki tudott Csengeren - mondták többen a településen. “Egyszerű szegény emberek voltak, az apjára is így emlékszem” - mondja a harmadik arról az emberről, aki a történet szerint egy kisebb ország vagyonát hagyta Szabónéra. A beszámolók szerint a nő számos csengeritől, jellemzően a vagyonosabb emberektől kért kölcsön.

A városközpontban épp március 15-i ünnepséget tartottak. Itt találkoztunk Apáti Istvánnal, a Jobbik helyi jelöltjével, aki a felmérések szerint a legesélyesebb ellenzéki kihívó, ráadásul a szülei itt élnek Csengeren.

"2018-at írunk, millió módon eljuthatott a dokumentum a Magyar Nemzethez. Ha ezzel kapcsolatban lesz mondanivalóm, akkor azt majd jelzem." - mondta arra a kérdésre, hogy vajon ő az az ellenzéki politikus, aki eljuttatta az újsághoz a közjegyzői iratokat. Úgy tudja, valóban volt valahonnan "kétes eredetű" pénze a nőnek, mert sokszor jótékonykodott a városban.

Ezt az ünnepségen szintén résztvevő polgármester, a fideszes Forján Zsolt is megerősítette, amikor elmondta, hogy volt, hogy milliós támogatást nyújtott Szabóné a csengeri iskolának.

Kósa is vendégeskedett itt

A helyiek néhányszor Kósa Lajost is látták Szabóéknál. "Hogy Szabóné valóban egy nagy bűnöző lenne, azt nem gondolnám, inkább egy piti csaló. Hogy Kósa hogyhogy megette azt a sok hülyeséget, amit mondott végképp nem értem" - mondta egy városbéli a nap végén.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Joó Hajnalka Vállalkozás

Kósa bizalmi embere volt a kapocs a "csengeri szélhámosnőhöz"

Egyre mélyebb és egyre különösebb összefüggések derülnek ki a tárca nélküli miniszter és volt debreceni polgármester és az őt néhány éve utóbbi minőségében megkörnyékező, általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabó Gáborné között. A hvg.hu szerda délelőtt Csengeren próbált beszélni a 4,3 milliárdos öröksége kezelésével Kósát megbízó nővel, de nem jött ki a házból, a család egy barátja beszélt helyette. Az illető azt mondja: Szabóné mostanra csalódott a miniszterben és üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodtak.

Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Három éve küzdött a betegséggel Baló György

Videó: magyar autósok is tehetetlenül csúsztak egymásba a Chopokon

Videó: magyar autósok is tehetetlenül csúsztak egymásba a Chopokon

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Újabb nagy ingatlanközvetítős hitelcéget bírságolt meg a jegybank

Újabb nagy ingatlanközvetítős hitelcéget bírságolt meg a jegybank

Engedély nélkül kötött ki Lampedusán egy mentőhajó, a hatóságok lefoglalták

Engedély nélkül kötött ki Lampedusán egy mentőhajó, a hatóságok lefoglalták

Addig erőltették a Ford Mustanggal a gumifüstölést, hogy az egész autó felgyulladt - videó

Addig erőltették a Ford Mustanggal a gumifüstölést, hogy az egész autó felgyulladt - videó