Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Egyre mélyebb és egyre különösebb összefüggések derülnek ki a tárca nélküli miniszter és volt debreceni polgármester és az őt néhány éve utóbbi minőségében megkörnyékező, általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabó Gáborné között. A hvg.hu szerda délelőtt Csengeren próbált beszélni a 4,3 milliárdos öröksége kezelésével Kósát megbízó nővel, de nem jött ki a házból, a család egy barátja beszélt helyette. Az illető azt mondja: Szabóné mostanra csalódott a miniszterben és üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodtak.

A Kósa Lajoshoz több szálon is kötődő Orendi Mihálytól szerzett tudomást Kósa Lajos az általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabóné Matkó Mária állítólagos gigászi örökségről, ezután kereste meg a nőt a volt debreceni polgármester – állította szerdán a hvg.hu-nak egy Szabóné nevében nyilatkozó, magát a család barátjának nevező férfi Csengeren. Orendi pedig állítása szerint Szabóné korábbi ügyvédjétől tudta meg az infót, ugyanis sógorok.

Ugyanezt állította egyébként kedden a hvg.hu-nak telefonon Szabó Gáborné fia, ifjabb Szabó Gábor is, hozzátéve, hogy az ügyvéd megszegte titoktartási kötelezettségét, amikor beszámolt az óriási vagyonról Kósa bizalmasának.

A szerdán Szabóné háza előtt, vele telefonon folyamatosan kapcsolatban álló férfi (aki a nevét nem akarta elárulni) azt is hozzátette, hogy a Fidesz tárca nélküli minisztere nemcsak, hogy kapcsolatot keresett a helyben csak „Malájnéként” ismert Szabónéval, hanem maga vetette fel, hogy hozzanak létre egy közös céget – a családi barát nyilatkozik az alábbi videón:

A cégnyilvántartást böngészve az már kedd este kiderült, hogy Szabónénak a városi italbolton túl van egy hangzatos nevű, Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. nevű cége is, amelynek résztulajdonosa, egyben ügyvezetője nem más, mint az évek óta Kósa barátjaként, bizalmi embereként számon tartott, fent említett Orendi Mihály.

A papírokban kutakodva az összefonódások még mélyebb rétegeire derült fény Kósa és Szabó Gáborné között, a cégben tulajdonos ugyanis az a Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft. is, amelynek tulajdonosa a Kósa Lajossal, illetve a Kósa családdal bizalmi viszonyban álló Fiák István, a kft. ügyvezetője pedig 2013 és 2015 között Fiák Blanka nevű lánya volt. Fiák cége és a Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. ráadásként egyaránt a Debreceni Sportuszoda címére van bejegyezve. (Az uszodát is üzemeltető debreceni sportközpont vezetője korábban pedig Orendi Mihály volt)

Fiák István – emlékezetes – tavaly év végén került az érdeklődés fókuszába, amikor kiderült, hogy Kósa Lajos 82 éves édesanyja sertéstelepet vásárolt, és Fiák volt az is, aki máig nem tisztázott körülmények között 6 millió forintért eladta Kósa Lajos feleségének a 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft.-t .

A "szélhámosnő" cégében tulajdonos Orendi Mihály és Fiák István nem mellesleg egyaránt tagjai a Kósa Lajos elnökölte Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek: Orendi az ügyvezetője, Fiák István pedig elnökségi tagja – egy emlékezetes fotó is készült róluk néhány hete, amint a pjongcsangi téli olimpia korcsolyastadionjának lelátóján együtt szurkolnak. Orendi emellett egyik alelnöke a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) is.

Bathó Ferenc, a szövetség alelnöke, Fiák István, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja, Kósa Lajos és Orendi Mihály, a szövetség ügyvezető igazgatója (b-j) a rövidpályás gyorskorcsolyaversenyen 2018. február 20-án.
©

Ha lehet még fokozni az összefüggéseket, az Észak-Atlanti Kft.-ben 2012 és 15 között tulajdonos volt egy bizonyos Czakó László is. Márpedig egy ilyen nevű férfi az örökösödési botrányt kedden kipattintó Magyar Nemzet szerdai folytatásának egyik szereplője is, aki a cikk szerint Kósa mellett szintén megbízottként volt jogosult eljárni egy kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján. A svájci cégnek a cikk szerint a részvényese volt a Kósát és Czakót megbízó Szabó Gáborné. A lap által részleteiben még ismertetett másik közjegyzői dokumentumból állítólag az derül ki, hogy Czakót arra is felhatalmazták, hogy 2015 novemberében és decemberében 25-25 millió eurót vegyen fel a megbízó svájci széfjéből.

Bár Kósa Lajos keddi védekezéseiben többször hangsúlyozta, hogy a nővel 2016-ban megszakította a kapcsolatot, mert "rájött, hogy humbug az egész", az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. cégnyilvántartásbeli adataiból jól látható, hogy Szabóné 2014 és 2017 márciusa között nem volt tagja a cégnek, ám 2017. március végén – tehát  bőven a miniszterrel való állítólagos kapcsolatmegszakítás után – ismét nemcsak résztulajdonos, hanem a szavazati jog 50 százalék feletti részének birtokosa lett a miniszter legközelebbi bizalmasai által tulajdonolt társaságban.

Szabóék háza Csengeren
©

A Szabóné nevében a hvg.hu-nak beszélő férfi a fenti videónkban is láthatóan azt mondta, hogy mostanra csalódott Kósa Lajosban és a miniszterhez közel álló üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodott Kósával: nem lesz se államkötvény-vásárlás, se befektetés.

A cikkhez természetesen szerettük volna megszólaltani Orendi Mihályt és Fiák Istvánt is, de eddig nem sikerült elérni őket.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Óriási meteorrobbanás nyomaira bukkant a NASA

Óriási meteorrobbanás nyomaira bukkant a NASA

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Forradalmi vértisztító eljárással kísérleteznek Szegeden

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Lezárták a Városliget egy részét, gránátokat találtak

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Vacogunk, de drónfelvételeken mutatjuk, hogyan készülnek a szezonnyitásra a balatoni kempingekben

Androidos mobilja van? És van rajta vírusirtó? Jó eséllyel kidobhatja

Androidos mobilja van? És van rajta vírusirtó? Jó eséllyel kidobhatja

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?