Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

Egyre mélyebb és egyre különösebb összefüggések derülnek ki a tárca nélküli miniszter és volt debreceni polgármester és az őt néhány éve utóbbi minőségében megkörnyékező, általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabó Gáborné között. A hvg.hu szerda délelőtt Csengeren próbált beszélni a 4,3 milliárdos öröksége kezelésével Kósát megbízó nővel, de nem jött ki a házból, a család egy barátja beszélt helyette. Az illető azt mondja: Szabóné mostanra csalódott a miniszterben és üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodtak.

A Kósa Lajoshoz több szálon is kötődő Orendi Mihálytól szerzett tudomást Kósa Lajos az általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabóné Matkó Mária állítólagos gigászi örökségről, ezután kereste meg a nőt a volt debreceni polgármester – állította szerdán a hvg.hu-nak egy Szabóné nevében nyilatkozó, magát a család barátjának nevező férfi Csengeren. Orendi pedig állítása szerint Szabóné korábbi ügyvédjétől tudta meg az infót, ugyanis sógorok.

Ugyanezt állította egyébként kedden a hvg.hu-nak telefonon Szabó Gáborné fia, ifjabb Szabó Gábor is, hozzátéve, hogy az ügyvéd megszegte titoktartási kötelezettségét, amikor beszámolt az óriási vagyonról Kósa bizalmasának.

A szerdán Szabóné háza előtt, vele telefonon folyamatosan kapcsolatban álló férfi (aki a nevét nem akarta elárulni) azt is hozzátette, hogy a Fidesz tárca nélküli minisztere nemcsak, hogy kapcsolatot keresett a helyben csak „Malájnéként” ismert Szabónéval, hanem maga vetette fel, hogy hozzanak létre egy közös céget – a családi barát nyilatkozik az alábbi videón:

A cégnyilvántartást böngészve az már kedd este kiderült, hogy Szabónénak a városi italbolton túl van egy hangzatos nevű, Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. nevű cége is, amelynek résztulajdonosa, egyben ügyvezetője nem más, mint az évek óta Kósa barátjaként, bizalmi embereként számon tartott, fent említett Orendi Mihály.

A papírokban kutakodva az összefonódások még mélyebb rétegeire derült fény Kósa és Szabó Gáborné között, a cégben tulajdonos ugyanis az a Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft. is, amelynek tulajdonosa a Kósa Lajossal, illetve a Kósa családdal bizalmi viszonyban álló Fiák István, a kft. ügyvezetője pedig 2013 és 2015 között Fiák Blanka nevű lánya volt. Fiák cége és a Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. ráadásként egyaránt a Debreceni Sportuszoda címére van bejegyezve. (Az uszodát is üzemeltető debreceni sportközpont vezetője korábban pedig Orendi Mihály volt)

Fiák István – emlékezetes – tavaly év végén került az érdeklődés fókuszába, amikor kiderült, hogy Kósa Lajos 82 éves édesanyja sertéstelepet vásárolt, és Fiák volt az is, aki máig nem tisztázott körülmények között 6 millió forintért eladta Kósa Lajos feleségének a 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft.-t .

A "szélhámosnő" cégében tulajdonos Orendi Mihály és Fiák István nem mellesleg egyaránt tagjai a Kósa Lajos elnökölte Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek: Orendi az ügyvezetője, Fiák István pedig elnökségi tagja – egy emlékezetes fotó is készült róluk néhány hete, amint a pjongcsangi téli olimpia korcsolyastadionjának lelátóján együtt szurkolnak. Orendi emellett egyik alelnöke a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) is.

Bathó Ferenc, a szövetség alelnöke, Fiák István, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja, Kósa Lajos és Orendi Mihály, a szövetség ügyvezető igazgatója (b-j) a rövidpályás gyorskorcsolyaversenyen 2018. február 20-án.
©

Ha lehet még fokozni az összefüggéseket, az Észak-Atlanti Kft.-ben 2012 és 15 között tulajdonos volt egy bizonyos Czakó László is. Márpedig egy ilyen nevű férfi az örökösödési botrányt kedden kipattintó Magyar Nemzet szerdai folytatásának egyik szereplője is, aki a cikk szerint Kósa mellett szintén megbízottként volt jogosult eljárni egy kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján. A svájci cégnek a cikk szerint a részvényese volt a Kósát és Czakót megbízó Szabó Gáborné. A lap által részleteiben még ismertetett másik közjegyzői dokumentumból állítólag az derül ki, hogy Czakót arra is felhatalmazták, hogy 2015 novemberében és decemberében 25-25 millió eurót vegyen fel a megbízó svájci széfjéből.

Bár Kósa Lajos keddi védekezéseiben többször hangsúlyozta, hogy a nővel 2016-ban megszakította a kapcsolatot, mert "rájött, hogy humbug az egész", az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. cégnyilvántartásbeli adataiból jól látható, hogy Szabóné 2014 és 2017 márciusa között nem volt tagja a cégnek, ám 2017. március végén – tehát  bőven a miniszterrel való állítólagos kapcsolatmegszakítás után – ismét nemcsak résztulajdonos, hanem a szavazati jog 50 százalék feletti részének birtokosa lett a miniszter legközelebbi bizalmasai által tulajdonolt társaságban.

Szabóék háza Csengeren
©

A Szabóné nevében a hvg.hu-nak beszélő férfi a fenti videónkban is láthatóan azt mondta, hogy mostanra csalódott Kósa Lajosban és a miniszterhez közel álló üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodott Kósával: nem lesz se államkötvény-vásárlás, se befektetés.

A cikkhez természetesen szerettük volna megszólaltani Orendi Mihályt és Fiák Istvánt is, de eddig nem sikerült elérni őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók