szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Indul a nyaralási szezon, sokan utazási irodán keresztül választanak üdülőhelyet. Fontos, hogy az utazásszervező benne legyen nyilvántartásban, érdemes keresni a MUISZ védjegyét, és az sem mindegy, mi szerepel az utazási szerződésben.

Tisztul az utazási irodák piaca, kevesebb a jogosulatlan utazásszervező, de még mindig vannak olyan vállalkozások, amelyek a jogszabályi feltételek nélkül végzik tevékenységüket, ezért fontos az utazási iroda körültekintő kiválasztása – ezt mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke az MTI-nek.

Az utazási irodák listája a főváros kormányhivatalának honlapján elérhető, és a MUISZ védjegye is biztosítékot jelent a fogyasztóknak.

Ha valaki a nyilvántartásban nem szereplő utazásszervezővel utazik, akkor hibás teljesítés vagy a teljesítés elmaradása esetén nem, vagy csak korlátozottan érvényesítheti fogyasztói jogait – figyelmeztetett.  

Molnár Judit kiemelte az utazási szerződés megkötésének szükségességét. Ha az ügyfél utazásközvetítőnél foglal, a szerződésnek az utazásszervező és az utazásközvetítő pontos adatait, elérhetőségét tartalmaznia kell. Az utazásszervező fizetésképtelensége esetén fedezetet nyújtó vagyoni biztosítékot is fel kell tüntetni a szerződésben.

Az utazási szerződésben fel kell tüntetni az utazás teljes bruttó költségét, egy összegben. A MUISZ évek óta szorgalmazza a bruttó árazás jogszabályi előírását, hogy az utasokat ne érje meglepetés – emlékeztetett. Ugyancsak elengedhetetlennek nevezte a biztosítás megkötését is, ennek hiányában  akár több milliós fizetési kötelezettsége is keletkezhet az utasoknak – mondta Molnár Judit.

A legnépszerűbb úti célok között idén nyáron nincs jelentős változás. A legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyek közül kiemelte az alelnök Horvátországot, Görögországot és Törökországot, de egyre többen választják ismét Egyiptomot. Ugyancsak kedveltek az európai és tengerentúli kulturális körutazások, illetve egyre nagyobb számban vesznek részt magyar utasok a világ minden tájára induló tengeri hajóutakon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte