szerző:
hvg.hu

Az állat kilövése is csak munka, hiszen közben zajlik az üzleti tárgyalás – ez hallható egy, a hvg.hu által megismert hangfelvételen, amelyen a milliárdos károkat maga után hagyó vállalkozó, Seres István arról beszélt egy "médiumnak", hogyan fonódik össze a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a vadászat és a brókercégek. A Hungária Értékpapír Zrt. volt vezetője szerint, aki ma Magyarországon vadászik, az Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes "seggét nyalja".

Boross László „intéz nekünk önkormányzatokat” az üzletekhez

– ezt mondja az állítása szerint Semjén Zsolt rendszeres vadásztársának nevezett férfiről a brókerbotrányok egyik kulcsfigurája, Seres István. A bedőlt Hungária Értékpapír Zrt. volt vezetője egy nyilvánosan is elérhető, a hvg.hu által elemzett hangfelvételen egyebek között a vadászatokról és üzleti kapcsolatairól beszél.

„Szombaton Jolikával megyünk el vadászni, az egyik legnagyobb befektetőnk hívott meg, ajándékba kapok egy egymillió forintos bikát. Szombaton kellene kilőnöm” – mondja Seres, a Hungária Értékpapír Zrt. volt vezetője. Hozzátéve: „ez olyan dolog, hogy az ember csak egyszer nem fogadja el, akkor azonnal kiesik a pikszisből”. Kiderül a vadászatról továbbá, hogy „ez is csak munka, ott is üzletről esik szó”.

Hungária Értékpapír
©

A telefonos jós

Seres minderről a felvétel tanúsága szerint egy autóban ülve, Budapestről Cegléd (ott volt a Hungária Értékpapír másik irodája) felé haladva beszélget. Mindez vélhetően 2011 szeptemberében, a férfi születésnapja előtti napon történik, a beszélgetőtárs pedig egy „nemzetközileg elismert” médium, aki állítólag segít a cégvezetőnek jó irányba terelni az üzletet. „Ha nekem van pénzem, neked is lesz” – mondta Seres a nőnek, aki pedig szorgos üzletelésre biztatja az üzletembert (azóta kiderült, nem sok sikerrel). Seres alig néhány év leforgása alatt lett az év vállalkozójából egy többmilliárdos csalási ügy elsőrendű vádlottja.

Seresnek a felvétel alapján voltak ígéretesnek tűnő politikai kapcsolatai. „Tegnap voltam a Boross miniszterelnök úr unokaöccsénél” – meséli Seres, aki a felvétel szerint azt állítja, találkozott Boross Péterrel is.

„A Hóbagoly is ott ült velem szemben a bársonykanapén, ott volt benn a Lacinál, aki nem a fia, bár úgy bánik vele, hanem az unokaöccse. Egyébként úgy is néz ki, ugyanolyan ősz. Teljesen, mintha a fia lenne”

– pletykálja Seres, majd úgy folytatja: és ez az ember a Semjén Zsolttal vadászik. A férfi gyorsan elmagyarázza, „tudja, ő az Orbán Viktor helyettese”. (Ez a beszélgetésrészlet az általunk linkelt, több mint egyórás felvétel 25. percétől hangzik el.) Semjén lett a Magyar Vadászati Szövetség elnöke (pontosabban a Magyar Vadászati Védegyleté – a szerk.) , „tehát az ő seggét nyalja ma mindenki, minden vadász” – fogalmaz a csalással vádolt cégvezér. „A Borossal, aki szerzi nekünk az önkormányzatokat, ők gyakorlatilag párban vadásznak” – hangzik el. A hangfelvétel szerint elhangzott állítások valóságtartalmát egyelőre nem sikerült igazolni, ezért is szerettük volna ezekről megkérdezni Boross Lászlót is, de többszöri megkeresésünkre sem reagált. (Amint ezt megteszi, frissítjük a cikket.)

Fantáziát látnak a fővadászban

Bár a felvétel alapján úgy tűnik, Seres tudja, mit beszél – olykor kérkedik is a bennfentességével – lapunk megkeresésére nem kívánt beszélni a felvétel tartalmáról. Előbb arra hivatkozott, hogy már a megkeresést sem érti, majd azzal hárított, hogy nem emlékszik, végül javasolta, hogy hallgassuk meg újra a felvételt. Kérdésünkre Seres azt írta, ismeri Borosst, de „miután két-három alkalommal találkoztunk csupán, és semmi üzleti kapcsolat nem alakult ki, egyikünk sem kívánta tartani a kapcsolatot. Évek óta nem láttam.”

Pedig – legalábbis ami a vadászattal kapcsolatos – nem beszélt zagyvaságot az üzletember, aki egészen az április 13-i tisztújításig tagja volt az Országos Vadászkamara felügyelőbizottságának is. Az is stimmel, hogy vadászati körökben valóban sokan lesik Semjén Zsolt kegyeit, bár forrásaink szerint ennek nem a vadászegyleti elnökség az oka, sokkal inkább a politikai beosztása mozgatja meg sokak üzleti fantáziáját.

De ettől függetlenül is kifejezetten kedvelt vadásznak írták le a miniszterelnök-helyettest, mondván, egyrészt szerény és kifejezetten etikus, ráadásul „egy csomó olyan jogszabályt sikerült átvernie, amelyek racionalizálták a vadászok életet” – fogalmazott egy forrásunk. Semjén vadásztársai szerint a nagy vihart kavart svédországi vadászattal kapcsolatban is az egyetlen neki felróható magatartás, hogy elfogadta egy, az állammal is üzleti kapcsolatba kerülő vállalkozó meghívását. Mert egy vadra a meghívás pont olyan, mintha vacsora lenne, és itt is szokás visszahívni a vendéglátót – magyarázta forrásunk. A nagy kérdés, hogy ezt vajon mivel viszonozhatja a miniszterelnök-helyettes, aki saját elmondása szerint felesége szigora miatt a családi költségvetésből ezt nem teheti meg.

©

Fót és Százhalombatta keserű ébredése

Úgy tudjuk, Semjén valóban vadászik együtt Boross Lászlóval, akit például még 2014-ben a Zala megyei vadászati évadnyitó egyik díszvendégeként, Semjén főtanácsadójaként köszöntöttek. Boross neve korábban egyetlen ügyben merült fel a sajtóban. Szili Katalin – az azóta jelentős személyiségátalakuláson átesett – korábbi MSZP-s házelnök férjével, Molnár Miklóssal közösen volt tulajdonosa az azóta már felszámolás alá jutott Fatartó Kft.-nek.

A Pest Megyei Főügyészség vádiratából pedig már az is tudható, hogy a Hungária-ügyben önkormányzatokat is sikerült megrövidíteni, méghozzá a vadászatokon szerzett ismeretségeken keresztül.

„Seres István a vadászkamarában és az egyéb társadalmi szervezetekben folytatott szervező tevékenységén keresztül széles ismertségi kört alakított ki, így kapcsolatba került helyi önkormányzati tisztviselőkkel is”

– áll a vádiratban. Eszerint Seres a vadászaton szerzett kapcsolatait felhasználva érte el, hogy Százhalombatta és Fót városai is a Hungária Értékpapír Zrt.-nél fektesse be. Igaz, ennél mélyebben már nem kutakodtak az ügyészek.

Azt tudjuk, hogy a hangfelvételen hallható "médium" sem tudott segíteni Seresnek megmenteni a cégét, amely 2015-ben a földbe állt. Azt ajánlotta ugyanis ügyfeleinek, hogy a jegybanki alapkamat feletti, négyszázalékos hasznot fizet, ám ezt nem tudta kigazdálkodni. A brókercég végül több mint 350 ügyfelét károsította meg. A jegybank 2015 áprilisában vonta vissza a cég működési engedélyét, és rendelte el a felszámolást.

Fót önkormányzata vállalati kötvény formájában elhelyezett befektetésével csaknem 10 milliárd forintot bukott azon, hogy bedőlt az igen megnyerő modorúnak mondott és helyben igen nagyra becsült cégvezetésnek. Százhalombatta ennek a dupláját vesztette el a Hungária Értékpapír Zrt. csődjén. Seres így most elsőrendű vádlottként ül a vádlottak padján különösen jelentős kárt okozó csalás és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének vádjával.

A vadászok Farkasa

Vadászat és üzlet összefonódására jellemző Farkas József története is. Ő az a vadásztárs, aki elkísérte Semjén Zsoltot a svédországi vadászatra, és azóta sem cáfolt sajtóértesülések szerint ő fizette a vadászat költségeit is. Ráadásul Farkas szintén Hungária-ügyfél volt. Farkas József 2010 óta rengeteg állami megbízást kapott, és vállalkozásai – köztük a ráckevei négycsillagos Kék Duna Wellness Hotel, vagy a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa – összesen több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Noszvaji szállodája avatóünnepségén egyébként éppen Semjén Zsolt mondott beszédet arról, hogy a magyar családok ne külföldre menjenek nyaralni. Farkas korábban megkapott egy 219 millió forintos uniós támogatásból felújított ingatlant Noszvajon, ahol később főként hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és a velük foglalkozó tanárokat, mentorokat látták volna vendégül. De bónuszként megkapta a De La Motte kastély fenntartási jogát is. Lapunk úgy tudja, Farkas volt az, aki a noszvaji önkormányzatnak is ajánlgatta a Hungária papírjait, de ebből nem lett semmi. A hangulatos kastély a kampány egyik helyszíne is volt, előfordult, hogy a választási felkészülés jegyében ott gyűltek össze a környék „narancssárga nagyjai”, ahogy arról egy informátora tájékoztatta a hvg.hu-t.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Karácsony: November elején alakulhat meg a Fővárosi Közgyűlés

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Egy kis rejtély: eltűnt az egyik laptop 3 modell a Microsoft áruházából

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Nincs meglepetés, még mindig az Apple a világ egyik legértékesebb márkája

Nincs meglepetés, még mindig az Apple a világ egyik legértékesebb márkája

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV

Két balatoni üdülőjétől is megszabadulna a MÁV