szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mondhattak le a tízemeletes panel visszabontásáról, ez derült ki a Miniszterelnökség válaszleveléből, amelyet Márki-Zay Péternek küldtek. A polgármester korábban azt kérte, hogy a megüresedett lakásokat adják a városnak, amely azokat szociális alapon bérbe adhatná. Most erre a kérésre jött válasz: nem adják, és még a visszabontás terve is létezik.

„Elutasították a kérelmünket” – közölte a hódmezővásárhelyi önkormányzat gyorshírszolgálata szombaton. Ezt arról a kérelemről írták, amelyben Márki-Zay Péter azt kéri a Miniszterelnökségtől, hogy a hódmezővásárhelyi Csengettyű közben levő 210 lakásból a panelprogram keretében megürült lakásokat adják át a városnak, hogy az önkormányzat azokat szociális alapon bérbe adhassa rászorulóknak.

Még ősszel döntött úgy a vásárhelyi közgyűlés, hogy a tízemeletes lakóépületet az úgynevezett minta panelprogram keretében átalakítják, ennek egyik lehetséges módja pedig az, ha a felső emeleteket visszabontják. Erről kialakult egy szakmai vita is, de a jelenleg az épületben lakók közül többen is elképedtek az ötleten. Az önkormányzat terve szerint a lakások értékét megbecsültetnék, majd a megállapított árat állami forrásból kiegészítették volna lakás vásárlása esetén 10, magánház vásárlása esetén pedig 12 millió forintra. Minden költséget az állam áll, így lényegében a tulajdonosi jogok is azt illetnék meg a sikeres értékesítések után.

Már erről is viták alakultak ki, a szakmai érvek mellett a lakók azt kifogásolták, hogy a helyi rendelet nem tisztázza az örökölhetőséget, illetve többeknek az egyenlősdi nem tetszett, nevezetesen az, hogy a lepukkant lakások után is 10, illetve 12 millióra egészíti ki az állam a pénzt, amelyen a kiköltözők ingatlant vásárolhatnak. A vásárhelyi közgyűlés időközben módosította a rendeletét, kiküszöbölve néhány kifogásolt elemet. Mindeközben az önkormányzat különböző fórumokon azt hirdette, hogy mégsem bontják vissza a tízemeletes épületet, és kizárólag önkéntes alapon lehet megkötni a szerződéseket. Az önkéntesség most is feltétele a csere rogramnak, de ahogy a Márki-Zaynak kiküldött válaszlevélből kiderül, a visszabontás tervét nem törölte senki.

A polgármester azt tervezte, hogy a lassan megüresedő lakások bérbe adására engedélyt kér a programot kezelő Miniszterelnökségtől. Ezt a kérését utasították vissza egy pénteken érkezett válaszlevélben. Ennek a levélnek az indoklásában szerepel, hogy a vásárhelyi önkéntes minőségi lakáscsere programot a kormány is támogatja, az ehhez rendelet 402 millió forintos támogatást viszont egy olyan terv megvalósulására adták, amelyben a lakók jóléti támogatása mellett a városkép javítása is szerepel. Mivel ezeket a feltételeket kormányrendeletekben rögzítették, a Miniszterelnökségnek nincs módja és hatásköre módosítani. Az önkormányzat vállalását támogató okiratban az szerepel, hogy a projekt fő eleme a Csengettyű közi lakások megszerzése után, a szalagház bontása és a terület rehabilitációja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!