Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Modenában van, és egy kóstoló menü 80 ezer forintba kerül.
Az olaszországi Osteria Francescana lett az első A világ legjobb 50 étterme idei rangsorában. A díjat kedden adták át a spanyolországi Bilbaóban.
Az elmúlt három évben másodszor választották meg a Massimo Bottura vezette modenai éttermet a legjobbnak. A szervezők szerint az Osteria Francescana "a hagyományok előtti tiszteletet a szenvedélyes modernséggel kombinálja", "filozófiai elképzeléseit régimódi ízekkel" mutatja be.
A séf, Massimo Bottura maga is modenai születésű, és eredetileg jogász végzettségű, majd séfnek állt. Világhírű szakácsok mellett tanult, a mostanra három Michelin-csillagos éttermét, az Osteria Francescanát 1995-ben nyitotta meg.
Az étteremben egy 10 fogásos kóstoló menü 250 euróba (mintegy 80 ezer forintba) kerül, egy 12 fogásos 270-be (87 ezer forint), de előételek és első fogások 70, második fogások 90 eurótól kaphatók. Az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint például
parmezán sajt öt különböző textúrában, a Pó-folyón felúszó angolna, póréhagymás-libamájas-szarvasgombás ravioli, ráktartárral készült ráklében főtt spagetti zöldségekkel, édes és savanyú szósszal készült homár, vagy szopósmalac savanyított zöldségekkel és hagyományos balzsamecettel.
A William Reed Business Media által kialakított rangsor helyezettjeiről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntöttek világszerte. Európai étterem az első három helyezett: második helyen a spanyolországi Gironában működő El Celler de Can Roca, harmadik helyen a francia riviéra étterme, a Mirazur végzett.
A tavalyi nyertes, a New York-i Eleven Madison Park a negyedik helyre csúszott vissza, de továbbra is Észak-Amerika legjobbja maradt. Az első tíz helyezett közé egyetlen ázsiai étterem jutott be, a Gaggan Anand vezette bangkoki Gaggan, mely az ötödik helyre került.
Peru, mely a helyi hozzávalóknak köszönhetően igazi gasztronómiai turistacélponttá vált, két étteremmel is képviselteti magát az első tíz kötött: a Central a hatodik, a japán-perui fúziós konyhát vivő Maido pedig a hetedik helyre került. Mindkét étterem a fővárosban, Limában működik.
Nyolcadik a Michelin-csillagos párizsi Arpége, kilencedik a spanyolországi San Sebastiánban lévő Mugaritz, tizedik a szintén spanyolországi Axpében lévő Asador Etxebarri lett.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Az eszközökre, ingatlanokra és a működéssel összefüggő károkra is kiterjedhet a céges biztosítás, de jól kell szerződni.
Számos ponton változik az adózás rendje 2025-ben. Bemutatjuk a cégvezetők figyelmére is érdemes, jelentősebb változásokat.
Már egyetlen, megfelelően kiválasztott MI-eszköz révén is jelentős hatékonyságnövekedést érhetnek el a kisebb cégek is.
Már érthető, miért rendeltek 3000 darab új, kínainak tűnő nyomkövetős okosórát a hatóságok, miközben ennek csak alig több mint a harmada van használatban raboknál és bűnügyi felügyelet alatt állóknál. Az eszköz pontossága mellett az is kérdés, van-e jogalap távol tartani azokat, akiket veszélyesnek ítéltek a védett személyekre nézve.