szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hivatal szerint nem hibázott a cég, de egyelőre nem értékesítheti a termékeit.

A lisztériabaktérium egy új, agresszív változata fertőzte meg a bajai feldolgozóban készült fagyasztott zöldségeket. A kórokozóról kiderült, hogy kisebb alacsonyabb csíraszámban is képes megbetegedést okozni – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih kiemelte: a Listeria monocytogenes a környezetünkben, többek között nyers zöldségeken is előfordul, ezért növényi alapanyagot feldolgozó üzemekbe természetes módon bekerülhet. A jogszabályok ezért nem tiltják, hanem az adott üzem késztermékének fogyasztói felhasználási módjától teszik függővé azt, mennyi baktérium jelenléte elfogadott. A bajai üzem esetében is már a vizsgálatok kezdetekor tudott a hivatal arról, hogy a baktérium jelen van, ami „önmagában nem probléma egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak” - ezeknél az élelmiszereknél hőkezelést javasol fogyasztás előtt a gyártó.

Fontos viszont, hogy a megbetegedést okozó baktérium nem lehet jelen egyik élelmiszer-előállító üzemben sem. A gyárban pedig a gyártósoron találták meg a fertőzés forrását. Ennek ellenére a Nébih úgy látja, nem hibáztak a cégnél, a dolgukat pedig nehezítette, hogy nagyon kevés megbetegedés történt. A Greenyard „mindenben együttműködő és támogatja a hatóság munkáját, valamint mindent elkövetett a Listeria felszámolása ellen” - tették hozzá.

A héten kiadott értékelésében az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) is azt állapította meg, hogy a baktériumtörzs annyira erős volt, hogy az üzemből normál fertőtlenítéssel és takarítással nem lehetett kiirtani – arról tehát nem esett szó, hogy higiéniai problémákat találtak volna Baján.

Az üzemet a gépsor meghatározott pontjain továbbra is rendszeresen ellenőrzi a hatóság, és azt állapították meg, hogy a kórokozó megtalálása után már lisztériamentesen tud termelni a gyár. Jelenleg próbatermelés folyik, az élelmiszerekből is mintát vesznek, de termékeket csak egy hosszabb kórokozómentes időszak után lehet értékesíteni. A Greenyard pénteken a hvg.hu-val azt közölte: nem tudják, meddig esik ki a termelési láncból az üzem.

Ami a korábbi, a forgalomból kitiltott termékeket illeti: a Nébih azt az időpontot vette figyelembe a határidő meghatározásánál, amely a megbetegedések kivizsgálása során a legkorábbi gyártási idő volt. Ez 2016. Az üzletláncoknak kötelessége valamennyi ezt követően gyártott termék visszahívása, visszavétele.

A hivatal ugyanakkor arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a fagyasztott termékeket minden esetben a csomagoláson javasoltak szerint hőkezelni kell. Szerintük a megbetegedéseket is az okozhatta, hogy ez nem történt meg. A probléma azokban az országokban jelentkezett, ahol nyersen, turmixolva vagy csak forrázva készítették el a termékeket – vagyis nem főzték meg azokat - emelte ki a Nébih.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!