szerző:
hvg.hu

A hivatal szerint nem hibázott a cég, de egyelőre nem értékesítheti a termékeit.

A lisztériabaktérium egy új, agresszív változata fertőzte meg a bajai feldolgozóban készült fagyasztott zöldségeket. A kórokozóról kiderült, hogy kisebb alacsonyabb csíraszámban is képes megbetegedést okozni – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih kiemelte: a Listeria monocytogenes a környezetünkben, többek között nyers zöldségeken is előfordul, ezért növényi alapanyagot feldolgozó üzemekbe természetes módon bekerülhet. A jogszabályok ezért nem tiltják, hanem az adott üzem késztermékének fogyasztói felhasználási módjától teszik függővé azt, mennyi baktérium jelenléte elfogadott. A bajai üzem esetében is már a vizsgálatok kezdetekor tudott a hivatal arról, hogy a baktérium jelen van, ami „önmagában nem probléma egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak” - ezeknél az élelmiszereknél hőkezelést javasol fogyasztás előtt a gyártó.

Fontos viszont, hogy a megbetegedést okozó baktérium nem lehet jelen egyik élelmiszer-előállító üzemben sem. A gyárban pedig a gyártósoron találták meg a fertőzés forrását. Ennek ellenére a Nébih úgy látja, nem hibáztak a cégnél, a dolgukat pedig nehezítette, hogy nagyon kevés megbetegedés történt. A Greenyard „mindenben együttműködő és támogatja a hatóság munkáját, valamint mindent elkövetett a Listeria felszámolása ellen” - tették hozzá.

A héten kiadott értékelésében az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) is azt állapította meg, hogy a baktériumtörzs annyira erős volt, hogy az üzemből normál fertőtlenítéssel és takarítással nem lehetett kiirtani – arról tehát nem esett szó, hogy higiéniai problémákat találtak volna Baján.

Az üzemet a gépsor meghatározott pontjain továbbra is rendszeresen ellenőrzi a hatóság, és azt állapították meg, hogy a kórokozó megtalálása után már lisztériamentesen tud termelni a gyár. Jelenleg próbatermelés folyik, az élelmiszerekből is mintát vesznek, de termékeket csak egy hosszabb kórokozómentes időszak után lehet értékesíteni. A Greenyard pénteken a hvg.hu-val azt közölte: nem tudják, meddig esik ki a termelési láncból az üzem.

Ami a korábbi, a forgalomból kitiltott termékeket illeti: a Nébih azt az időpontot vette figyelembe a határidő meghatározásánál, amely a megbetegedések kivizsgálása során a legkorábbi gyártási idő volt. Ez 2016. Az üzletláncoknak kötelessége valamennyi ezt követően gyártott termék visszahívása, visszavétele.

A hivatal ugyanakkor arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy a fagyasztott termékeket minden esetben a csomagoláson javasoltak szerint hőkezelni kell. Szerintük a megbetegedéseket is az okozhatta, hogy ez nem történt meg. A probléma azokban az országokban jelentkezett, ahol nyersen, turmixolva vagy csak forrázva készítették el a termékeket – vagyis nem főzték meg azokat - emelte ki a Nébih.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!