Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem tudni, hogyan indult ki a kilenc életet követelő fertőzés a Greenyard bajai gyárából, azt sem, hogyan lehet megakadályozni az agresszív baktérium terjedését. Azt is nehéz megmondani, kinek a terméke lehet veszélyes, egy biztos: forraljunk fel minden mélyhűtött zöldséget.

Tizennégy országba juthatott a Greenyard bajai üzeméből a lisztériabaktériummal fertőzött mélyhűtött zöldségekből – mondta el a hvg.hu érdeklődésére a társaság. A belga cég magyarországi leányvállalata a 2018. március végén záruló üzleti évben 24 millió eurós (napi árfolyamon 7,77 milliárd forintos) árbevételt ért el, ennek nagyjából 60 százaléka származott exportból – azokból a termékekből, amelyeket most Európa-szerte visszavonnak a boltok polcairól. A többi a hazai üzletekbe került, gyakorlatilag az összes magyarországi üzletlánc hűtőpultjaiba.

©

A termékvisszavonást szerdán jelentette be a Greenyard, egy nappal azt követően, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ azt közölte: az EU öt országában (Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság) 2015 óta jelen levő lisztériafertőzés a magyarországi üzemben előállított termékekből származik. 2018. június 15-ig 47 esetet jegyeztek fel, a betegek közül kilenc meg is halt.

A vizsgálat a baktériumot leginkább a 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított, fagyasztott csemegekukoricában mutatta ki, de találtak kukoricát tartalmazó vegyes zöldségben, spenótban és zöldbabban. Feltételezhető az is – írja az EFSA –, hogy

a baktériumtörzs annyira erős volt, hogy az üzemekből a normál fertőtlenítéssel és takarítással sem lehetett kiirtani.

És ez nem minden: a vizsgálatoknak eddig nem sikerült kimutatniuk, hogy ez a baktériumtörzs a termelési lánc melyik fázisában, illetve az üzem mely pontján tanyázik. A cég azt ígérte közleményében, hogy az eddiginél is alaposabb vizsgálatnak veti alá az üzemet. Lapunknak a cég szóvivője azt is hozzátette: nem tudják, ez meddig tart, de addig bizonyosan szünetel a gyártás Baján. A Greenyard a kárt és a megsemmisítésre váró mennyiséget sem tudta megbecsülni, csak annyit közöltek: egyelőre elemzi a helyzetet.

©

Bajáról a 2018-as szezonban egyébként már nem került ki az üzletekbe semmi, a telephelyet ugyanis március óta szigorú vizsgálatnak vetette alá a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a finn és a francia hatóságok az EU élelmiszerbiztonsági riasztási rendszerében kifogásolták az innen származó termékek minőségét. Az Agrárszektor néhány napja arról írt, hogy a hatóságok kéthetente jártak az üzembe, közben pedig az üzemben takarítást és fertőtlenítést végeztek.

A Nébih egyébként az elmúlt hónapokban tartott vizsgálatai után kifogástalannak minősítette az üzem higiéniai állapotát.

A vizsgálat részeként a járási hatóság megtiltotta az élelmiszerek értékesítését. A gyártást a telephelyen júniusban állították le, múlt pénteken pedig a Nébih jelezte: ki kell vonni a forgalomból a társaság 2016 augusztusa és 2018 júniusa között előállított termékeit.

Az ellenőrök szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz több megbetegedés. Még mindig lehet ugyanis a fogyasztóknál a fertőzött zöldségekből, ráadásul a betegség lappangási ideje elérheti akár a 70 napot.

A visszahívás a magyarországi üzletekben található termékeket is érinti. Több üzletlánc már jelezte is, mely termékeit vette le a polcokról, és valószínűleg azok is lépnek, amelyek még nem közöltek listát. A helyzetet azonban nehezíti, hogy a termékeket nem Greenyard néven forgalmazták, sőt nem is feltétlenül szerepel a cég neve gyártóként.

Az Aldi például azt közölte, hogy a vásárlóknak a forgalmazó Hungarofreeze nevét érdemes keresni a csomagoláson, a Tesco saját márkásként árulta az árukat.

©

A Greenyard a további ellenőrzés mellett igyekszik más forrásból pótolni a kieső termelést, ám arra a kérdésünkre, hogy ez a magyarországi termelőktől való felvárásárlást jelenti-e, a cég nem tudott válaszolni. Az Agrárszektor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a cégtől több élelmiszer-feldolgozó vásárolt alapanyagot, amelyet saját mélyhűtött, vagy konzervetermékeibe tett be. A portál szerint emiatt több hazai társaság is arra kényszerülhet, hogy tájékoztassa partnereit, netán visszahívja termékeit, ha azok Greenyard-zöldségeket tartalmaznak.

Mitől kell tartani?

Az európai járványt okozó Listeria monocytogenes gyakorta előfordul az élelmiszerekben. A kórokozó a hűtő hőmérsékletében (0-10 Celsius-fokon) is képes szaporodni, ezért minden olyan élelmiszer fogyasztása kockázatos lehet öt napon túli tárolás mellett, amelyeknek az összetétele kedvez a baktérium szaporodásának.

Ilyenek az azonnali fogyasztásra kész élelmiszerek, a pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek, a lágy sajtok (például a brie, a feta vagy a camembert), a nyers húst, halat tartalmazó ételek, készítmények (a füstölt lazac is) és a nyers zöldségből készült ételek. A Nébih azonban felhívja a figyelmet:

a baktérium elszaporodhat minden hűtést igénylő élelmiszerben.

A hatóság a most veszélyesnek nyilvánított fagyasztott élelmiszereknél a főzés nélküli, felengedés utáni közvetlen fogyasztást is kockázatosnak tartja, főként abban az esetben, ha a gyorsfagyasztott termékek további hűtőtárolással, például salátákba kerülnek. Azt közölték: a biztonságos előkészítés érdekében a termékeket percekig minimum 75˚C fokon kell tartani, azaz két-három percig szükséges forralni ahhoz, hogy a szemek közepe is elérje ezt a kritikus hőmérsékletet.

Megbetegedést a kórokozó magas baktériumszám mellett okoz, elsősorban azoknál, akiknek legyengült az immunrendszere. Nagyobb veszélynek vannak kitéve a csecsemők, várandós nők, idősek, illetve azok, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek. Az első tünetek a fogyasztást követő egy-hét napban jelentkeznek, de a lappangási idő súlyosabb esetekben 90 nap is lehet.

A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!