szerző:
hvg.hu

A tőzsdén is vizsgálják, hogyan engedhették meg, hogy egy ember ekkora kockázatot vállaljon. 114 millió euró a túlzott kockáztatás vesztesége.

Szinte mindenét elvesztette Einar Aas, aki nemrég még Norvégia egyik leggazdagabb embere volt – írta meg a 444. Az üzletember évek óta spekulált nagy tételben a piac változásaira – az elmúlt 15 évben több mint 400 millió dollárnak megfelelő bevétele volt –, de most akkora veszteséget hozott össze, hogy a Nasdaq vésztartalékából kellett kifizetni a különbözetet.

Aas arra tett fel nagy pénzt, hogy a skandináv és a német energiaár közötti különbség csökkenni fog. Azonban a karbonkibocsátási engedélyek árfolyama hirtelen megugrott, a váratlan északi esők pedig lenyomták az energiaárakat a norvég energiapiacon, amelynek fontos alapját jelentik a vízerőművek.

A veszteség óriási pofon volt a tőzsdének is: a Nasdaq erre a célra fenntartott, összesen 114 millió eurós vészalapját újra fel kellett tölteni. Aast pedig kizárták az észak-európai kereskedőket összefogó energetikai piacról, majd eladták a portfólióját.

Az elemzők szerint sokkal nagyobb problémára is rámutatott az eset: a Nasdaq felügyeleti szervei is gyengék voltak, ha egyetlen piaci szereplő ekkora veszteséget képes összehozni. A Nasdaq azt ígérte, hogy külső elemzőkkel elemezteti a kockázatvállalási gyakorlatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones