szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Van olyan vendégmunkás Katarban, aki tíz hónapja robotol a futball világbajnokság stadionjainak építkezésén – ingyen. Az elmaradás egy indiai, nepáli vagy Fülöp-szigeteki vendégmunkás számára valóságos vagyon, állítja az Amnesty International, mely nem először foglalkozik Katar és a futball vébé ügyeivel.

A szervezet helyi emberei megkérdezték az építkezést irányító céget, hogy miért nem fizetnek. Azt a választ kapták, hogy átmeneti fizetési gondjaik vannak. Mit tehetnek a kiszolgáltatott vendégmunkások?

A kafala átka 

A vendégmunkások, akiket a külföldi sajtó gyakran rabszolgáknak nevez - nem éppen alaptalanul - le kell adniuk az útlevelüket, amint belépnek az országba. Aztán várhatnak a kilépő vízumra, melyet csak akkor kapnak meg, ha a munkaadó megadja az engedélyt. Ha nincsenek megelégedve a munkaadóval, akkor moroghatnak, de munkahelyet nem válthatnak. Ez a kalafa rendszer, amely teljesen kiszolgáltatottá teszi a vendégmunkásokat. Katar többször megígérte az Amnesty International-nek, meg persze az egész világnak, hogy szakít ezzel a középkori rendszerrel, de ha van is változás, az végtelenül lassú - nyilatkozta az AI katari embere a párizsi Le Monde-nak.

A francia sajtó persze nemcsak emiatt érdeklődik Katar iránt, hanem mert a futball világbajnokság megszerzése szorosan kötődik Sarkozy exelnökhöz, akinek a pénzügyeit folyamatosan vizsgálják. Épp úgy, mint Nasszer al Kelaifiét, aki a Paris Saint Germain klubjának katari elnöke. Állítólag ők ketten intézték el a futball világbajnokságot Katarnak, bevonva Michel Platinit, az egykori legendás középpályást, aki az UEFA elnöke és a FIFA egyik vezére volt. Ő bele is bukott a korrupciós ügyekbe. Miért tette?- kérdezték tőle.

Az ember nem mond nemet Franciaország köztársasági elnökének az Élysée palotában

- válaszolta Platini. Akit arra kért Nicolas Sarkozy akkori elnök, hogy intézze már el: a futball világában jóformán teljesen ismeretlen Katar kapja a világbajnokság rendezési jogát 2022-re. Miért volt ez oly fontos a magyar származású francia elnöknek? Mert a PSG élszurkolója fiatal korától fogva. A francia sztárcsapatnak nem volt pénze, hogy felvegye a versenyt a brit, spanyol, olasz vagy német vetélytársakkal. Katar akkori trónörököse, aki ma már emír, jelentkezett: megveszi a francia sztárcsapatot, ha cserébe Katar megkapja a futball világbajnokságot. Nicolas Sarkozy megértette a finom célzást. Michel Platini segítségével elintézte a futball világbajnokságot Katarnak. Nasszer el Kelaifi pedig megvette a PSG-t Katarnak.

Az egykori teniszbajnok az emír bizalmasa. Médiacsászár a Közel-Keleten. Övé a futball világbajnokságok közvetítési joga a legtöbb arab államban. Hogy szerezte meg a jogot a FIFA-tól? Ezt ma is vizsgálják Svájcban a FIFA székhelyén. Jerome Valcke egykori sportújságírót, a FIFA volt főtitkárát, aki a médiaügyeket intézte, 10 évre eltiltották minden sportvezetői tevékenységtől.

Nekem nincs titkolnivalóm

- nyilatkozta Nasszer el Kelaifi, aki méregdrágán a brazil Neymart is megszerezte a PSG-nek. Svájcban és Franciaországban is folyik ellene vizsgálat. De hát mögötte áll Katar emírje és Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök. Meg a legnépszerűbb francia csapat, a PSG szurkolótábora, melynek politikai súlya sem csekély. Nem véletlenül szurkol a csapatnak Nicolas Sarkozy. Emmanuel Macron elnök is sietett gratulálni Nasszer el Kelaifinek amikor megszerezte Neymart a csapatnak.

Eközben rabszolgák robotolnak Katarban ötven fokos melegben, hogy felépüljenek a stadionok határidőre. Katar megígérte ugyan a középkori kafala rendszer megszüntetését, de a gyakorlatban minden úgy megy, mint régen: Indiából és más koldusszegény országokból toborozzák a munkaerőt, melyet kegyetlenül kizsákmányolnak, és olykor ki sem fizetnek. Az Amnesty International most tiltakozott. Erre néhány tiltakozó vendégmunkás megkapta a kiutazó vízumot. Hazautazhatott a saját költségére, pedig a dúsgazdag Katar vállalta az oda-vissza utazást. De hát ott a kalafa: a munkaadó megsértődött, mert a vendégmunkások tíz hónap után követelni merték a bérüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Honecker leheletét éreztük ebben a 3500 kilométert futott régi Wartburgban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele