szerző:
Daczi Dóra
Tetszett a cikk?

Egy héttel a lakástakarékokra vonatkozó törvénymódosítási javaslat benyújtása előtt jelentette be a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (nok) új termékét, így évi négy helyett már tíz alkalommal fognak sorsolni. Kérdés, mit vásárolnak a nyertesek, ha nem lesz elég új építésű lakás. Török Béla, a Central NOK Zrt. vezérigazgatója, valamint három ügyfél – köztük két szerencsés nyertes – válaszolt lapunk kérdéseire.

Éppen a lakástakarékok állami támogatását kivégző fideszes törvénymódosítási javaslat október 15-i benyújtása előtt egy héttel, október 8-án tett olyan bejelentést a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, vagyis a nok vezetője, amely szerint a jövőben felpörgetik a lakáslottót.

Török Béla, a lakáslottót szervező Central NOK Zrt. vezérigazgatója egy olyan lakáslottó-terméket jelentett be, amely esetében már a korábbi háromhavi sorsolás helyett kéthavonta tartanak sorsolást, így a 120 fős csoport résztvevőit gyorsabban pörgethetik ki.

De előbb tisztázzuk, mi is a nok, vagyis a lakáslottó, ezt az ingatlanmegtakarítási formát ugyanis elég sűrűn emlegetik a lakástakarékokat érintő drasztikus intézkedések óta, sokan arra tippelnek ugyanis, hogy a kormányzat a lakáskasszák helyett – a csok mellett – a nokot akarja helyzetbe hozni. A nok egy 120 tagból álló megtakarítási közösség, amely közösen megtakarított pénzt kizárólag új lakás vásárlására költheti. A tervezett lakásvétel ára alapján számolják ki, hogy ki mennyivel száll be. A közösség 10-15 éven keresztül működik, ezen időszak alatt minden tagnak lakáshoz kell jutnia, de ha egy tag nem új lakás vásárlásához kívánja felvenni itt elhelyezett pénzét, akkor meg kell várnia a közösség megszűnését. Hogy ki kap épp lakást a közös pénzből, azt a két- vagy háromhavonta megrendezett liciteken vagy sorsolásokon döntenek. A licit során az szerepel jobban, aki a lakásértékhez képest nagyobb önerőt tesz be, a sorsoláson pedig a szerencse dönt.

Amellett, hogy a tagok egyfajta kamatmentes kölcsönnel finanszírozzák egymást, az állam 30 százalékos befizetésarányos támogatást nyújt, melynek maximuma 300 ezer forint évente. A noknál elhelyezett megtakarítás a lakástakarékkal szemben nem élvezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelmét, mivel a közösség nem gyűjt betéteket. A szervezési díj egy 15 milliós szerződés esetén egyszeri 150 ezer forint mellett havi 15 ezer forint. A nokot már létrehozásakor sok vita övezte, ezekről korábbi cikkünkben is olvashat.

A nokon belül négy alkalom helyett tehát évente már tízszer sorsolnak, és itt tudnak a tagok a szerencse, illetve az előtakarékossági licit segítségével ingatlanvásárlási jogosultságot szerezni. Bár a tagok száma üzleti titok, Török Béla annyit elmondott, hogy „a működő közösségünk mellett két új közösség megalakítása már folyamatban van, ügyfélszámunk folyamatosan növekszik”.

Török Béla
©

A vezérigazgató lapunknak adott nyilatkozatában leszögezte: a Rapid ötlete nem a kedvezményes áfa 2020-ban esedékes kivezetésének híre után fogant meg. „Engedélyeztetése ugyanúgy több hónapos folyamat volt, mint a Klasszik terméké. Kialakítását az ingatlanpiaci és ügyfél-visszajelzések indokolták, melyekből az derült ki számunkra, hogy ügyféloldalról igény van egy pörgősebb, gyorsabb termékre is, ami az ingatlanfejlesztési ütemezésekhez is jobban illeszkedik. A Rapid különlegessége, hogy a szerződés szerint teljesítő tagok több mint 60 százaléka már az első kiválasztáson jogosultághoz jut.”

Azt viszont nem tervezik, hogy az 5 százalékos áfa eltörlése emiatt előrehoznak sorsolásokat, és nem észleltek sietséget a tagok részéről sem, azaz nem változtattak tömegesen a stratégiájukon. „A tapasztalat az, hogy az érdeklődők jelentős részének a lassabb, hosszabb távú konstrukció az érdekes, hiszen gyakran gyerekeik jövőjét akarják ily módon bebiztosítani” magyarázta Török, aki azt is leszögezte, hogy

a lakás-takarékpénztár és a nok külön törvényi szabályozás alá esik, és a mostani változások a nok szabályozást nem érintik.

  A szélesebb rétegnek szóló lakástakarékok helyett a csok és a nok egyelőre nem kínál valódi alternatívát, hiszen mindkettőt csak új lakásra lehet igénybe venni. Amellett, hogy nem mindenki akarja és tudja bevállalni a három gyereket, illetve sorsolásokon részt venni és akár hosszú éveken át várni arra, hogy lakáshoz jusson, sokan egyáltalán nem is vágynak új építésűbe. A kedvezményes áfa kivezetése miatt ráadásul 2019 utánra nem is ütemeztek új lakásprojekteket a nagy fejlesztők. Ilyen feltételekkel – azaz ha nem lesz elérhető újlakás-állomány – egyelőre olcsó állami ígéretnek hangzik a csok és a nok bővítése.

Elég egy rövid keresés az ingatlan.com adatbázisában, hogy kiderüljön: még akkor sem jön ki találat 30 millió forintos összeghatár alatt új építésű lakásra, ha nem adunk meg minimális négyzetméterkorlátot. Török Béla erre úgy reagált: „tévedés azt gondolni, hogy a noknál lenne egy 30 milliós értékhatár. Az, hogy a szerződések nagy része 15 milliós, csak azt mutatja, hogy az ügyfelek szeretik a minimális befizetési kötelezettséget megkeresni a maximálisan igénybe vehető állami támogatáshoz. Így alakult ki a favorit: 15 milliós szerződés+4,5 milliós állami támogatás=19,5 milliós vásárlási érték. A nok ügyfelei szabadon választhatnak 10 és 40 millió forint között szerződéses értéket, ezért az ügyfeleinken múlik, hogy magasabb szerződéses értékkel reagálnak -e az ingatlanárak változására.”

©

Török számszerűsítette is az eddig elnyert állami támogatások összegét: a jogosultságot szerzett tagok egyéni számlájához kapcsolódóan eddig 175 millió forint állami támogatás vár lehívásra, az első kifizetésekhez pedig épp a napokban jutottak hozzá az ügyfelek. Bár korábban szóba került, hogy a nyertesek bepillantást engednek a kiválasztott ingatlanokba, végül visszaléptek. Az első nyertesről csak annyit árult el Török, hogy „most már nemsokára beköltözik kiválasztott új otthonába, egy nagyon szép budapesti, új építésű lakást vásárolt magának”.

A lapunknak nyilatkozó mindhárom ügyfél névtelenséget kért. Egyikük – aki  az elsők között lépett be a nokba – a sajtóból értesült a lakáslottóról. „Kiszámoltam, jó megoldásnak tartom. Nemcsak hatékonyabb, de bizony olcsóbb is, mint a lakástakarék” – állítja az ügyfél. „Mivel kamatmentes finanszírozásról van szó, a lakáshitelnél lényegesen olcsóbb. A lakástakaréknál pedig azért kedvezőbb, mert itt magasabb állami támogatásban részesülünk, elég egy szerződést megkötni. És bár ott is többféle termék létezik, van olyan, ahol ki kell várni a négy vagy nyolc évet, míg a noknál akár már hamarabb is hozzájuthatunk a lehetőséghez, hogy megvegyük a lakást. Úgy számolom, ha pl. lakástakaréknál vennék fel hitelt, akkor a hitel kamata elvinné az egész állami támogatást” – elemezte a tag, aki – egyelőre még csak 2 és 4 éves – gyermekeinek szeretne befektetésként egy 40-50 négyzetméteres lakást venni valahol a III, IV., vagy XIII. kerületben.

Az egyik nyertesnek ismerőse ajánlotta a lehetőséget,

„és mivel épp nagyobb lakásvásárlás előtt álltunk, de az önerőnk nem volt elegendő”,

belementek. Ő licitált is a sorsoláson, hiszen szerették volna minél hamarabb elindítani a vásárlási procedúrát. „Mivel kétgyerekes család vagyunk (bővülés előtt), így a nok által biztosított 19,5 milliós forrást a csokkal kiegészítve, plusz a jelenlegi lakásunk áthidaló kölcsönnel való terhelése egy jelentős összeget biztosít nekünk, hogy új lakásunkat megtaláljuk.” A másik nyertesnek szintén barát ajánlotta a nokot, és ő is licitált, azaz biztosra ment a sorsoláson. Ő is az életminőségét kívánta javítani: „a jelenlegi kis alapterületű lakást szeretném nagyobbra cserélni”.

Azok a tagok, akik nem járnak szerencsével a sorsolásokon, és nem realizálják az ingatlanvásárlást 2019 végéig, természetesen már csak a visszaemelt áfával jutnak új lakáshoz. Török Béla szerint a kedvezményes áfa kivezetése csak élénkíteni fogja a nok iránti keresletet, mivel a hosszú távon az új ingatlan vásárlásában gondolkodó ügyfelek szerinte sokkal inkább figyelembe veszik majd tervezésüknél a termékeik előnyeit. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít

A lakástakarékok megszüntetése után sem kérhet mindenki csokot. Sőt, többször keresik a bankokat olyanok, akik vállalták, hogy három gyerekük lesz, megkapták a csokot, majd nem sokkal később elváltak. Márpedig akik nem hozzák a megígért gyerekszámot, azok nagy bajba kerülhetnek, és a bankok is csak reménykednek, hogy nem lesz a devizahitelezéshez hasonló összeomlás.