szerző:
hvg.hu

Ötletből nincs hiány, csak a bátorság, a tőke és főleg a biztos politikai-gazdasági környezet hiányzik ahhoz, hogy beindítsák a tervezett vállalkozást – derült ki egy friss reprezentatív felmérésből.

A 18-35 éves korosztály körében készített reprezentatív kutatást a Hiventures a Pulzus a kockázati tőkealapkezelő számára, melyben arra voltak kíváncsiak, mennyire vállalkozó szelleműek a magyar fiatalok – írta a Portfolio. 66 százalékuk úgy gondolja, az lenne a legideálisabb, ha saját vagy családjuk vállalkozásában tevékenykedhetne, alkalmazottként csak 24 százalékuk szeretne dolgozni.

Kétharmaduknak volt már egy vagy több olyan ötlete, amelyre jövedelmező vállalkozást lehetne alapítani, 54 százalékuk családja vagy barátai körében beszélget is ilyen témákról. A megkérdezettek 47 százaléka a következő évtizedben nem tervez saját vállalkozást indítani, csak 37 százalék vágna bele, 16 százalék pedig bizonytalan.

A legnagyobb hiányosság a kockázatvállalási hajlandóság terén mutatkozik meg: mindössze 6 százaléka vallja magát kockázatvállalónak, miközben 15 százalékuk teljes mértékben biztonsági játékos. Legnagyobb kockázatnak a tőkehiányt (40 százalék) és a bizonytalan politikai-gazdasági környezetet (28 százalék) tartják. 29 százalék azoknak az aránya, akik nem tudják, honnan szereznének pénzt vállalkozásuk beindításához, de ugyanennyien próbálnának pénzt szerezni valamilyen uniós vagy más nemzetközi pályázaton. 18 százalék a hazai magánbefektetőket keresné, 16 százalék fordulna a bankokhoz.

Érdekesség, hogy a megkérdezett fiatalok több mint fele egy hazai strartupot sem tudott említeni, aki igen, annak a Prezi, a Ustream és a LogMeIn neve ugrott be elsőre. A startupok megítélése kedvező, csak a megkérdezettek 15 százaléka mondta, hogy nem alapítana olyat, és felük szívesen is dolgozna egy startup-ban.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása