szerző:
hvg.hu

Az állam 2015 áprilisa óta nem ír ki új trafikpályázatot, azóta mégis 601 trafik kapott engedélyt, és a kijelöléskor egy ember, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának szava dönt. A tavaly 3,6 milliárd forint nyereséget termelő dohányellátó nagykereskedő többségi tulajdonosa, a Tabán Trafik Sánta János érdekeltsége – aki viszont a dohányzást felmenő rendszerben teljesen betiltani, a trafikok számát pedig csökkenteni szándékozó Lázár János holdudvarához tartozik.

Jelenleg kilenc budapesti trafik mellett példáu pécsi, szegedi és szombathelyi nemzeti dohányboltokra is ki lehetne írni új koncessziós pályázatot, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. viszont azt nyilatkozta a Napi.hu-nak, hogy "Csak miniszteri döntést követően vagyunk jogosultak pályáztatással kapcsolatos felhívást közzétenni. Tekintettel arra, hogy társaságunk jelenleg ilyen utasítást nem kapott, így nincs tudomásunk újabb pályáztatási szándékról a koncesszióba adó irányából."

Az 5334 koncessziós dohánybolt mellett már 601 trafik működik kijelöléses alapon, közülük feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz. Míg utóbbiak száma egyre nő, a koncessziós trafikoké csökken; 2015-ben még 5900 ilyen trafik működött.

Az ND Zrt. semmire nem kötelező javaslatot kérhet az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban,ám a portál szerint végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. A kiválasztott trafikos ideiglenesen, az új pályázat kiírásáig árulhat cigarettát – de új pályázat 2015 óta nincs. Az ND Zrt. által kijelölt trafikosnak nem kell vámhatósági engedélyt beszereznie a NAV-tól.

A Baranya megyei Erzsébet faluban pedig az önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébeti Önkormányzat Nonprofit Kft. árulhatja a cigarettát, jóllehet az önkormányzati cég tevékenységei között az alkohol-kiskereskedelem és a szerencsejáték is szerepel – írta a portál, akik találomra kérdeztek meg trafikokat a forgalmukról. Így találak 334 milliós forgalommal 27 milliós nyereséget termelőt Sopronban, és 200 milliós bevétel mellett 3 millió forintos veszteséget összehozót Újlipótvárosban.

Augusztusban a nagykereskedő Országos Dohányboltellátó Kft. nyilvános pályázat nélkül kapta meg a koncessziós jogot arra, hogy ellássa áruval a dohánykiskereskedőket. A törzsbetétek 49 százalékát a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. birtokolja, a többségi tulajdonos pedig a Tabán Trafik Zrt.

A Tabán Trafik Sánta János érdekeltsége, a dohányzást felmenő rendszerben teljesen betiltani, a trafikok számát pedig csökkenteni szándékozó Lázár János hódmezővásárhelyi gazdasági holdudvarához tartozik. A Napi.hu milliárdos toplistájára idén 8,8 milliárd forintra becsült vagyonnal került be Sánta, a portál szerint az üzletember „vagyonának meghatározó forrása az állami dohánykereskedelem, amelynek egyik kizárólagos letéteményese”.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Felismerhetetlen lett Conchita Wurst

Deadpool így üdvözli, hogy a Disney bekebelezte a Foxot

Deadpool így üdvözli, hogy a Disney bekebelezte a Foxot

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat