szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár újabb nemzeti konzultáció is lehet az ügyben.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén megszavazta az óraátállítás eltörlését, a tagállamok nemzeti kormányainak legkésőbb 2021-ig el kell döntenie, hogy a jövőben a nyári, vagy a téli időszámítást használja-e.

Az Euronews megkereste a magyar kormányt, hogy melyik időszámítást választja, a Miniszterelnökségi Sajtóiroda erre azt a küldte:

A kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel. A magyar emberek véleményét figyelembe véve, a későbbiekben kíván dönteni az ügyben.

Azt, hogy a " magyar emberek véleményét" hogyan tudakolnák meg, nem tudni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei sem hagyták kommentár nélkül az EP legutóbbi döntését, Facebook-oldalukon külön posztot írtak a témában, és arról is, szerintük melyikkel járnánk jobban. A csütörtökön közzétett bejegyzésben először is leszögezik, "az OMSZ előrejelző munkatársainak többsége is szereti, ha sokáig van világos (nyári időszámítás ezt eredményezi)", ám szerintük volna itt még pár dolog, amiről a lakosságnak érdemes tudnia. Mint írták, a meteorológia az úgynevezett univerzális korrigált világidőt használja (UTC), és az időjárási modellek fő futásai döntően 00, 06, 12 és 18 UTC-hez igazodnak. Emellett több szakmai érvet is felsorolnak arra vonatkozóan, ők miért a téli időszámítás rögzítését részesítik előnyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező