szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre durvább a munkaerőhiány az alacsony bérek és a kivándorlás miatt.

Már négy éve nő a munkaerőhiány, mára több mint 250 ezer álláshely áll betöltetlenül, és évente nagyjából 50 ezerrel nő ez a szám. Ráadásul a tendencia a következő néhány évben legfeljebb lassítható – derül ki a BDO Magyarország elemzéséből.

A legnagyobb gond jelenleg az iparban, ezen belül is a feldolgozóiparban érzékelhető, ezt követi az egészségügy és a szociális ellátás, majd a kereskedelem és a vendéglátás.

A legtöbb nehezen betölthető munkakörnél azért nem találnak dolgozókat, mert alacsonyak a bérek, a fizikai munkáknál pedig a kivándorlás jelenti a legnagyobb problémát.

Az iparban a szellemi munkakörök területén a mérnöki pozíciókba (villamos-, gépész- és vegyészmérnök) keresnek leginkább munkatársakat. Ez utóbbi területen várhatóan a következő években tovább romlik a helyzet: a nemzetközi cégek nagy fejlesztőközpontjai már nem csak Nyugat-Európából, hanem már az Egyesült Államokból és a Távol-Keletről is egyre erősebb elszívó hatást gyakorolnak. Az Y és Z generáció tagjai pedig a korábbi korosztályoknál jobb nyelvismeretük és nagyobb mobilitásuk, valamint a szinte akadálytalan információáramlás miatt jóval nehezebben tarthatók itthon.

A munkaerőhiány mértéke a következő néhány évben tovább nőhet, ám ennek üteme több intézkedés hatékony kombinálásával mérsékelhető. Az elemzés szerint a béremelés „hosszabb távon komoly megtérülési és versenyképességi problémákhoz vezet”. Emellett egyre elterjedtebb a külföldi (elsősorban ukrán) munkaerő alkalmazása, de ez a nyelvi korlátok miatt főként az egyszerűbb fizikai munkák körében szokásos.

A leggyakoribb megoldási próbálkozás az utazás megkönnyítése, például célzott buszjáratok üzemeltetése, szálláshely és bérlakások nyújtása, illetve lakhelyváltoztatás esetére a házastárs számára is biztosított munkahely. Főként a képzettebb munkaerő számára fontos vonzerő lehet a távmunka, gyakornoki programok, vagy olyan részmunkaidős lehetőségek, amelyek főként kisgyerekesek és nyugdíjasok munkába helyezését könnyíthetik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást

Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást

Bíróság mondta ki, az állam kárt okozott egy csődbe jutott utazási iroda utasainak

Bíróság mondta ki, az állam kárt okozott egy csődbe jutott utazási iroda utasainak

Nagy Gábor: Kasszás Jani

Nagy Gábor: Kasszás Jani