szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Keppel Infrastructure 20 százalékos részesedést szerzett a svájci székhelyű MET Csoportban; a stratégiai partnerség célja, hogy közösen vásároljanak energetikai eszközöket az európai piacon – közölte a MET Csoport csütörtökön az MTI-vel.

A decemberben már bejelentett tranzakció január 16-án zárult, a hatóságok, többek között az Európai Bizottság jóváhagyását követően. A MET Csoport a Keppel Infrastructure befektetése után is a menedzsment által kontrollált vállalat marad. A Keppel Infrastructure a MET Csoport igazgatóságába delegál tagokat.

A közlemény szerint a Keppel Infrastructure a szingapúri tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatcsoportok közé tartozó Keppel Corporation infrastruktúra-eszközeit fogja össze. A Keppel Corporation több ágazatban tevékenykedő vállalat, amely a fenntartható urbanizáció területén kínál megoldásokat. A Keppel Corporation kizárólagos tulajdonában álló Keppel Infrastructure – energiainfrastruktúra üzletágának szingapúri integrált földgáz- és áramszolgáltatói tevékenységére alapozva – energetikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínál.

A kormány kedvenc energiakereskedőjéről van szó

A 2007-ben alapított MET Csoport leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 23 nemzetközi kereskedelmi ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A cégben korábban tulajdonrésze volt több magyar üzletembernek is, Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosa, Nagy György, a Wallis alapítója, illetve a MET-et egykor alapító Mol Nyrt. május végén adta el tulajdonrészét Lakatos Benjamin vezérigazgatónak és a menedzsment többi tagjának. A tranzakcióról beszámoló Index akkor azt írta, arról csak találgatni lehet, miért adták el a nyereséges társaságot.

A nyereség alapja lehetett az a cég számára kedvező szerződés, amelyet az állami tulajdonú MVM kereskedőcége kötött a jórészt offshore-tulajdonban levő MET-tel, sőt az MVM annak ellenére a társaság gázát választotta, hogy az drágább volt a versenytársakénál. Az üzleteken a második Orbán-kormány idején több mint ötvenmilliárd forintot kereshetett a társaság.

A MET később is aktív maradt a magyar piacon, utolsó nagy tranzakciója június közepén a Tigáz felvásárlása volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!