szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szingapúri cég svájci leánya 20 százalékos részesedést vállal a magyar hátterű MET Csoportban. A MET egyebek mellett a Tigáz tulajdonosa, Mészáros Lőrinccel közösen.

A szingapúri tőzsdén jegyzett Keppel Infrastructure Holdings Pte Ltd. svájci leánycége 53 millió eurót fizet a MET egyötödnyi pakettjéért – írja az Mfor.hu. Az ügylet zárására várhatóan 2020 elején kerül sor, ahhoz még versenyhatósági jóváhagyások szükségesek, egyebek mellett az Európai Bizottságé és Ukrajnáé.

A svájci központú, magyar hátterű MET Csoport tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 22 nemzetközi kereskedelmi ponton és 26 ország gázpiacán aktív. Az energetikai társaság addigi tulajdonosait – köztük Garancsi Istvánt és a Molt – tavaly vásárolta ki a Lakatos Benjamin vezette menedzsment. A MET Csoport 2018 júniusában vette meg a legnagyobb hazai gázszolgáltató, a Tigáz Földgázelosztó Zrt. részvényeinek 98,99 százalékát, majd ez év júliusában az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által menedzselt Status Energy Magántőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. tőkeemelés révén 49,57 százalékos közvetett részesedést szerzett a Tigázban.

A Keppel Corporation több ágazatban tevékenykedő vállalat, amely a fenntartható urbanizáció területén kínál megoldásokat, összhangban az energia, a tiszta környezet, a minőségi városi terek, valamint az összekapcsoltság iránti egyre növekvő globális igényekkel – olvasható a tranzakcióról kiadott közleményében. A Keppel Corporation kizárólagos tulajdonában álló Keppel Infrastructure – energiainfrastruktúra üzletágának szingapúri integrált földgáz- és áramszolgáltatói tevékenységére alapozva – energetikai megoldásokat és szolgáltatásokat kínál.

„Nagy büszkeséggel és örömmel üdvözlöm a Keppel Infrastructure-t befektetőként és stratégiai partnerként Európában. A tranzakció révén közösen valósíthatjuk meg a MET Csoport arra irányuló stratégiáját, hogy az európai energiapiac konszolidációjának vezető szereplői legyünk, és együtt kereshetünk további lehetőségeket” – mondta Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója.

A MET Csoportba való stratégiai befektetésünk egyben a dinamikus európai energiapiacra való belépésünket is jelenti – jelentette ki OngTiongGuan, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója.

Megszólalt a MET tulajdonosa: A politikától távol tartjuk magunkat

Lakatos Benjámin a Figyelőnek interjút adott, azt mondja, jókor volt jó helyen, és megnevezte orosz kötődésű üzlettársát is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!