szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Befizették a megemelt bankadót a szlovák pénzintézetek, de az alkotmánybírósághoz fordulnak miatta.

A Szlovákiában tevékenykedő bankok a január 25-i határidőre befizették az első negyedévben esedékes bankadójukat – írja a Napi.hu a Slovak Spectator beszámolója alapján.

A kormány korábban azt ígérte, hogy 2020 végével megszünteti ezt a terhet, ám ehelyett 2019 novemberében duplájára, a bankok forrásainak 0,4 százalékára emelte az adót és eltörölte a kivezetésének határidejét.

A pénzintézetek alkotmánysértőnek tartják a bankadót, ezért az alkotmánybírósághoz fordulnak az eltörlése érdekében. A szlovák államnak 2019-ben 280-290 millió euró bevétele volt a különadóból, ez 2020-ban 144 millióval lehet több.

Magyarországon eközben a tranzakciós illeték miatt van vita: a Magyar Nemzeti Bank díjcsökkentést és csomagárazást vár el a pénzintézetektől, azok azonban a tranzakciós díj jelentette pluszterhekre hivatkoznak.

Bankszövetség: Most már tényleg indul az azonnali fizetés

A januári tesztek alapján minden szereplő felkészült rá, hogy március 2-án induljon a bankoknál az azonnali fizetés. A bankszektornak nem volt rossz éve 2019-ben, de a Bankszövetség szerint túl sok a pluszteher, ami visszafogja a fejlesztéseket, az innovációt, a díjcsökkentéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Több lakó és dolgozó is koronavírusos a bólyi lakóotthonban

Több lakó és dolgozó is koronavírusos a bólyi lakóotthonban

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank