szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A januári tesztek alapján minden szereplő felkészült rá, hogy március 2-án induljon a bankoknál az azonnali fizetés. A bankszektornak nem volt rossz éve 2019-ben, de a Bankszövetség szerint túl sok a pluszteher, ami visszafogja a fejlesztéseket, az innovációt, a díjcsökkentéseket.

Nem alakult rosszul a magyar bankszektor teljesítménye 2019-ben – ismertette az első három negyedévre vonatkozó adatokat Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet évindító sajtótájékozatóján. A szektor eredménye 10 százalékkal nőtt, elérte az 560 milliárd forintot, a mérlegfőösszeg 15, a hitelállomány 20 százalékkal nőtt. A pénzintézetek bevételei 8 százalékkal voltak magasabbak, ugyanakkor a költségek 11 százalékkal.

A bankokra komoly terhet rótt az azonnali fizetésre való felkészülés – a rendszer egyébként most már tényleg el fog indulni (eredetileg 2019 közepén kellett volna), az összes érintett intézmény részvételével egyszerre. A januári rendszertesztek alapján mindenki készen áll a március 2-ai indulásra – hangsúlyozta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Akadtak olyan pénzintézetek, amelyek rendszerei nem voltak alkalmasak a szükséges fejlesztésekre, ők teljes informatikai rendszercserét végeztek, egyes szereplőknél ez nem ment egyszerűen.

Az azonnali utalás feltételeinek megteremtése a magyar bankszektor történetének legnagyobb egyszeri beruházása, a költsége 30-40 milliárd forint volt, és összességében több százezer munkaórát igényelt – mondta Becsei András, a Bankszövetség elnöke. Az azonnali fizetés egyfelől persze kényelmes lesz a lakosságnak, ráadásul fontos előrelépést jelent a magas készpénzforgalom visszaszorításában, mivel elvész a készpénzes fizetés azonnalisága jelentette előny, például egy lakásvásárlás esetén a foglalózás esetében.

Becsei emlékeztetett rá, hogy a készpénzmentesítéssel együtt járó gazdaságfehérítés éves szinten 4-500 milliárd forint pluszbevételt jelentene a központi költségvetésnek. Ehhez képest a bankokat terhelő tranzakciós illeték mindössze 10 milliárdot hoz. Az illeték (és a pénzintézetek egyéb különterhei) versenyhátrányt jelentenek, és visszafogják az innovációt, a fejlesztéseket, a díjcsökkentéseket. Vagyis végső soron a készpénzhasználat visszaszorítása ellen hatnak. Jelasity szerint a szektor pluszterhei a teljes költségbázis 20 százalékát teszik ki, Kovács Levente arra emlékeztetett, hogy a pénzforgalmi szolgáltatások bevételeinek 70 százaléka illeték formájában megy az államkasszába.

A helyzet amúgy régóta vita tárgya a jegybank és a Bankszövetség közt – előbbi a díjak csökkentését és az egyes tranzakciókat külön-külön nem terhelő csomagok bevezetését várja a bankoktól, utóbbi szerint mindehhez a szektor terheinek csökkentésére (és az ingyenes pénzfelvétel eltörlésére, vagy legalábbis komoly korlátozására) van szükség.

A bankok válaszoltak az MNB-kritikára, miszerint túl drágák lennének

Az MNB komoly kritikát fogalmazott meg a magyarországi bankokkal szemben: túl drágák, és nem használnak csomagárazást. A bankok szerint egyrészt a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel miatt pluszköltségeik vannak, másrészt igenis akadnak olyan csomagjaik, amilyeneket az MNB szeretne.

2020-ban az azonnali fizetésen kívül a másik nagy, az ügyfeleket érintő változás a részletes díjkimutatás bevezetése lesz. Ezt az egységes kimutatást minden ügyfél megkapja január végéig, de első alkalommal csak 2019 második félévére (augusztus elsejétől december végéig) fog vonatkozni. A következő években már mindig a teljes előző év kimutatását kapják majd kézhez az ügyfelek. Az egységes díjkimutatás lehetőséget ad az ügyfeleknek, hogy részletesen átlássák banki költségeiket, és fel tudják mérni, hol tudnának spórolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Hat prostituált megtámadásával gyanúsít a rendőrség egy külföldi férfit

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre