szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb számban regisztrálják magukat a munka nélkül maradottak, hogy álláskeresési járadékban részesüljenek. Az Adózóna összegyűjtötte, milyen feltételek szükségesek az álláskeresési járadékhoz, illetve a jelenlegi körülmények között hogyan zajlik a regisztráció.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az álláskeresési járadék azt illeti meg, aki az álláskeresővé válást megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani neki.

Jelenleg sok munkavállalót fizetés nélküli szabadságra küldenek, de ez alatt a munkaviszony fennáll, tehát ezek az emberek nem számítanak álláskeresési járadékra jogosultnak.

Nem jár a járadék akkor sem, ha csecsemőgondozási, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban részesül az igénylő – írta az Adózóna.

A járadék minimum 36, maximum 90 napig folyósítható, a folyósítás kezdő napja pedig az, amikor az álláskereső jelentkezik a járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

Az igény beadását elektronikus regisztrációval az Eugyintezes.munka.hu oldalon lehet elindítani. Az igénylőt az illetékes hivatal néhány napon belül e-mailben értesíti a teendőkről – ez hivatalonként eltérő lehet, így fontos, hogy az e-mailben leírt instrukciókat kell követni. A legtöbb esetben postai úton vagy ügyfélkapuval a szükséges dokumentumok benyújthatók, kivételesen személyes megjelenés nélkül.

Az általános forgalmi adó és más adószabályok gyakorlati alkalmazásához segítséget nyújt a HVG Adó 2020 adószakértők közreműködésével készített különszáma.

A HVG Adó 2020 kiadványát ide kattintva is megrendelheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk

Üzleti féltékenység okozta Szájer lebukását? Az orgiaszervező lakásában jártunk